Woensdag 17 augustus 2022

De lezingen van vandaag worden gegeven door Anna Nordström over haar onderzoek naar Finse banden en door Anna Ciucka Sjursen over Sami weefsels. Die laatste lezing is heel interessant; zij vertelt hoe zij binnen de Sami de discussie aangaat, doordat zij iets eigens van de Sami buiten de gemeenschap brengt door presentaties te verzorgen en les te geven. Ook interessant: de invloed van de discussie over gender. De techniek van het weven van een aantal traditionele banden wordt niet meer gedoceerd, omdat er specifieke kleuren zijn voor mannen en vrouwen en het dus niet genderneutraal is.

Er is alleen vanochtend workshop en ik volg de workshop van Anna Ciucka Sjursen over de afwerking van banden bij de Sami. Zij heeft tig soorten voorbeelden meegenomen en het is fantastisch wat zij allemaal weet. Je mag zelf een afwerking uitkiezen en zij weet alles uit haar hoofd en doet de afwerking dan “even” voor. In drie uur leer ik zes afwerkingen erbij en leer ik hoe ik vlechtschema’s moet lezen. Geweldig!!

De middag wilde ik rustig aan doen en even foto’s nemen op de tentoonstelling, maar dat liep anders. In de hal bij de tentoonstelling zit Rasmus Jørgensen in zijn eentje heerlijk te weven. Ik wilde hem nog vragen wat ik telkens verkeerd doe met het maken van zijn monochrome banden en ik grijp dus mijn kans. En zo raken we aan de praat over materialen en technieken en ga ik gewapend met mijn nieuwe kennis aan de slag met zijn band. Helaas heb ik alleen nog maar rechthoekige kaartjes, maar dat werkt nu voor geen meter. Ik moet dus nog even kaartjes scoren, maar dat moet morgen zeker lukken.

’s Avonds hebben we de TWIST meeting, waarin de leden van TWIST een show-and-tell houden: neem een (kaartgeweven) band mee en vertel er iets over. Erg leuk en sowieso leuk om de gezichten achter de namen van TWIST te zien.  

Het werk van Anna Nordström

Vlechten met 12 strengen

Het resultaat van de ochtend

Werk van Rasmus Jørgensen

Monochrome banden van Rasmus

Mijn mislukte poging