Winter-Banden-Wissel 2024

De Winter-Banden-Wissel 2024
Na het succes van vorig jaar, is er ook dit jaar weer een Winter-Banden-Wissel. Want wat was het leuk om elkaars werk te zien, te wachten bij de brievenbus, te kijken wat erbij zat … Tijd dus voor de tweede editie!

Benieuwd naar de inzendingen van vorig jaar? Kijk dan op deze pagina!

Voor wie?
Of je nu beginnend of gevorderd bent, of je bandweeft of kaartweeft (of allebei): iedereen kan meedoen! Nou ja, bijna iedereen. Je moet wel Nederlands spreken en in Nederland of België wonen in verband met de verzendkosten. 

Hoe werkt het?
Het principe is eigenlijk heel simpel: een bandenruil. Je weeft een band voor iemand en je krijgt er eentje terug.

Je geeft je uiterlijk 31 januari op via onderstaand inschrijfformulier. In de eerste week van februari krijg jij de naam en adresgegevens van degene voor wie je een band maakt, maar je laat niet aan diegene weten dat je voor hem/haar aan het werk gaat. Voor 21 maart (het einde van de meteorologische winter) stuur jij je band naar diegene op en maak je jezelf bekend.

Wat moet je weven?
Het gaat dus om een band. Je mag helemaal zelf kiezen welke techniek je gebruikt, dus je kunt het zo makkelijk en zo moeilijk maken als je zelf wilt. Op een inkleloom, backstrap, op getouw, met of zonder kaarten: het maakt allemaal niet uit. Je weeft minstens 15 cm, maar langer mag natuurlijk ook. Je werkt je band af en stuurt ‘m op. 

Het thema van 2024: “Die ene band”

In 2023 stond de kleur petrol centraal, met het idee elk jaar een andere kleur te kiezen. Maar ik wijk lekker af en dit jaar ga ik voor iets heel anders, namelijk het thema “Die ene band”. Dat mag je helemaal zelf invullen, bijvoorbeeld:

  • Je hebt altijd al eens willen beginnen, maar het is er nog nooit van gekomen. Nu ga je het toch doen, die allereerste band maken.
  • Die vergeten band, die al maanden / jaren in een hoekje ligt en waarvoor je nu een reden hebt om ermee verder te gaan.
  • Die techniek, die je nu altijd al eens hebt willen proberen.
  • Die band die al geweven is, maar die nog steeds netjes afgewerkt moet worden.
  • Die band, die jij eigenlijk niet mooi vindt worden, maar… smaken verschillen. Stuur ‘m gewoon op en kijk wat de ander ervan vindt!

Wat moet je opsturen?
Natuurlijk je band. Maar daarnaast is het leuk als je hier ook wat informatie bij stuurt, zoals het verhaal achter “die ene band”, het patroon, het gebruikte materiaal, de kleuren, de techniek… en alles wat je verder maar wilt. 

Wat wordt er van je verwacht bij inschrijving?

  • Dat je echt meedoet. Want het is wel de bedoeling dat iedereen die inschrijft ook een band terugkrijgt. Vandaar ook de deadline van 21 maart, dan zit niemand eindeloos te wachten. Natuurlijk kunnen er omstandigheden zijn waardoor het niet lukt om op tijd de band te versturen. Laat dit dan even weten, zodat ik naar een andere oplossing kan zoeken.
  • Dat je een foto stuurt van de band die je hebt ontvangen. Dat kan op verschillende manieren. Per mail naar mijn adres (zie contactpagina), via een post in de Winter-banden-Wisselgroep op Facebook of via de hashtag #winterbandenwissel2024 op Instagram.
  • En dat je de verzendkosten voor je band zelf betaalt. Je kunt op het inschrijfformulier aangeven of je alleen binnen je eigen land wil verzenden of ook naar het buurland.

Kun je zien wat er allemaal wordt gemaakt?
Ja, hoe meer lol we met z’n allen hebben, hoe beter. Als je op Social Media zit, kun je lid worden van de groep “Winter-banden-wissel” of op Instagram posten met #winterbandenwissel2024. Foto’s van het weefproces zijn hierop natuurlijk ook van harte welkom!

Op mijn website zal ik, net als vorig jaar, weer bijhouden wat er verstuurd en ontvangen is en hopelijk krijgen we de cirkel weer rond!

Dus …. 
Doe mee! Om het een beetje behapbaar te houden, is het maximum 100 deelnemers. Schrijf je daarom snel in!

Nog even de data op een rijtje
31 januari:       deadline voor inschrijving
7 februari:       je krijgt de gegevens door voor wie je een band moet weven
21 maart:         uiterlijke datum waarop je de band naar de ander stuurt

De inschrijving voor de editie 2024 is gesloten. Binnenkort komen op deze pagina de eerste resultaten.