Wat is een goede inkle loom?

Een vraag die veel gesteld wordt is “Wat is nu een goed bandweefgetouw?”.  In de tijd die ik nu les geef, heb ik heel wat varianten voorbij zien komen. Hoewel het uiteindelijk een persoonlijke keus is, zijn er wel wat algemeenheden. Daarom in dit artikel een overzicht van waar je op moet letten bij de aanschaf van een inkle loom. Maar eerst even een schets van een inkle loom.

Schematische schets inkle loom. A) beginstok, b) hevel op hevelstok, c) stelstok. De overige stokken worden gebruikt om te kunnen variëren in lengte). De groene lijn is de gehevelde laag, de paarse lijn de ongehevelde laag).

Kopen of zelf bouwen?

De Ashford Inkle loom, Ashford Inklette en de Schacht zijn de inkle looms die je in Nederland kunt verkrijgen. Het kleinste model (de Ashford inklette) is nu (oktober 2023) € 57,50, de Ashford Inkle loom kost € 92,50. De Schacht ligt met € 155 duidelijk hoger in prijs. Als je een beetje handig bent, is een inkle loom ook goed zelf te bouwen; je bent dan rond € 20 kwijt aan materiaal.

Ashford inkle loom en inklette

Ashford verkoopt twee maten inkle looms: de inkle loom en de kleinere variant hiervan; de inklette. De maximale weeflengte van de inkle loom is 2,8 meter, de maximale breedte is ongeveer 6 centimeter. Voor de inklette is dit respectievelijk 1,8 meter en 3,5 centimeter. De inklette is heel geschikt om technieken op uit te proberen en kan heel gemakkelijk worden meegenomen. Als je bredere en langere banden wilt weven of dikker katoen wilt gebruiken (bijvoorbeeld een schouderband voor een tas), dan kun je beter de inkle loom aanschaffen. Beide varianten weven heel prettig; de spanning is makkelijk te regelen en er is veel weefruimte omdat de hevelstok relatief ver van de beginstok staat. Dit maakt dat de grote inkle loom ook geschikt is voor kaartweven.

Schacht inkle loom

De Schacht inkle loom is een degelijk gebouwde loom. De stokken zijn iets langer en steviger dan die van de Ashford inkle loom, waardoor er bredere banden op geweven kunnen worden, tot ongeveer 8 cm. De maximale weeflengte is circa 2,6 meter. De Schacht heeft als nadeel dat de beginstok ook de stelstok is. Hierdoor wordt, naarmate de band vordert, de afstand tussen de beginstok en de hevels steeds kleiner, wat het weven bemoeilijkt en waardoor je vaker de ketting door moet schuiven. 

De Ashford Inkle loom (links) en inklette (rechts)

De Schacht Inkle loom

Zelf maken

In plaats van een inkle loom te kopen is het ook goed mogelijk om te beginnen op een zelfgemaakte inkle loom. Bouwtekeningen hiervoor vind je op het internet. De bouwtekening op de Nederlandstalige Facebookgroep Bandweven voldoet voor de meeste beginners goed en is redelijk eenvoudig te maken. Wie echt alles wil weten over het bouwen van inkle looms, doet er goed aan om het e-book ‘Inkle Loom Design & Construction’ van Jim Maclachlan aan te schaffen. In dit boekje staan diverse bouwtekeningen en hij beschrijft de achtergronden bij het gebruikte materiaal en de constructies.   Bij het zelf maken van een inkle loom is het van groot belang om stevig materiaal te gebruiken, aangezien er veel spanning op de stokken komt te staan.  Het mooiste is hardhout, maar een mdf-plaat van minimaal 2 centimeter dik kan ook. 

Verwijzingen