WAL 2018 Week 2: Keperweven

drie_banden_defDownload hier de pdf van deze week

In week 2 van de WAL staat het keperweven centraal. Over keperweven is heel weinig te vinden op het internet, maar eigenlijk is het een vrij eenvoudige techniek en je kunt er prachtige resultaten mee krijgen.

Een keperbinding (en volgende week ook de pebble) is een dubbelzijdig weefsel. Anders dan bij het pick-up weven, waar je een duidelijke voor- en achterkant hebt, zijn voor en achterkant bij een keperweefsel even mooi. De achterkant is alleen gespiegeld en in omgekeerde kleur als de voorkant. Dit resultaat bereik je doordat je bij een keperweefsel niet alleen draden opneemt, maar ook laat vallen.

Hoe werkt keperweven?

Je begint weer met een streepjesopzet van de band, zoals omschreven in de pagina “het opzetten van de ketting“.

opzet_wal_2018

Bij het keperweven werk je in paren van draden; een lichte draad en een naastgelegen donkere draad vormt samen een paar. Ook bij keperweven is de sate- of tapasprikker weer onmisbaar. Hiermee selecteer je de draden voor de bovenlaag. Als je de lichte draad oppakt, dan laat je de donkere draad vallen en andersom. Hieronder zie je de eerste 10 kettingdraden van het patroon van de basisruit (toer 4) en hoe deze opgenomen worden.

keper_tekening_patroon

In de tekening stelt het boogje de hevel voor. Een paar wordt dus gevormd door de gehevelde lichte draad en de ongehevelde donkere draad. Uit dit paar kies je telkens welke van de draden je wilt gebruiken. Van rechts naar links: Van paar nummer 1 pak je de donkere (ongehevelde) draad op de prikker; dan moet je dus de lichte (gehevelde)draad overslaan. Van paar nummer 2 en 3 pak je de lichte draad op; de donkere draden hebben we dan automatisch overgeslagen. Van paren nummer 4 en 5 pak je weer de donkere draad op en slaan de lichte draden over, etc.

PS: als je linkshandig bent, kun je het patroon natuurlijk ook van links naar rechts lezen. Van links komende sla je, als je een lichte draad hebt gepakt, de eerstvolgende donkere draad over, want die hoort bij het paar. De lichte draad kun je meteen na een donkere draad oppakken.

En natuurlijk hoort er deze week ook weer een filmpje bij:

Tips & tricks

  • Neem altijd de randdraden op van het onderste stokje.
  • Bij keperweven zie je je inslagdraad, voornamelijk daar waar de stipjes zitten. Dit hoort zo.
  • Je hoeft het bovenste ijsstokje er niet uit te trekken. Deze kun je ook helemaal naar boven schuiven richting de hevels. Nadat je de toer hebt geweven, haal je dit stokje naar beneden en je hebt meteen de goede laag als basis.
VERWIJZINGEN