In week 3 van de WAL gaan we pebbelen. Pebbelen is de huis-tuin-en keukenverbastering van het Engelse Pebble Weave, in het Nederlands ook wel Stippeltjesweefsel genoemd.
Pebble is het engelse woord voor Kiezel. Een pebble weave wordt dan ook gekenmerkt door kiezeltjes of stippeltjes in het basisweefsel. In het weefsel heb je twee pebbeltoeren; de toer die begint met een enkel licht stipje (P1) en de toer de begint met een enkel donker stipje (P2). Daartussen liggen de patroontoeren. De afwisseling in het weefsel is altijd P1 – patroontoer – P2 – patroontoer – P1 – patroontoer etc. De patronen teken je door de stippeltjes te verbinden.
Hoe werkt pebbelen?
Je begint weer met een streepjesopzet van de band, zoals omschreven in de pagina “het opzetten van de ketting“.
Bij het pebbelen werk je, net als bij het keperweven, in paren van draden; een lichte draad en een naastgelegen donkere draad vormt samen een paar. Je selecteert weer de draden voor de bovenlaag op een site- of tapasprikker. Als je de lichte draad oppakt, dan laat je de donkere draad vallen en andersom. In onderstaand filmpje laat ik zien hoe dit werkt.
Maar wat is er dan nieuw deze week?
Nieuw is de uitdaging om zelf patronen te tekenen; dat is voor pebbelen namelijk veel makkelijker dan voor keperweven, omdat je werkt met het vaste stramien van de stippels in je weefsel en dus op je patroonblad. Voor de derde band van deze week zit er daarom in de pdf niet alleen het begin van het patroon bij, maar ook lege diagrammen.
Daarnaast kun jij bij pebbelen de pebbeltoeren op extra hevels zetten. De pebbeltoeren P1 n P2 zijn namelijk steeds hetzelfde. Door deze vast “voor te sorteren” op extra hevels, hoef je ze niet telkens uit te tellen. In onderstaand filmpje laat ik van begin tot eind zien hoe dit moet. Maar dit is echt een extraatje; ook zonder de twee extra hevelsets kun je prima pebbelen!
Verwijzingen
- WAL 2018 week 3: pebble (pdf)
- WAL 2018 week 3: omschrijving van de banden
- Blog “WAL 2018: Spelen in de pebbelzigzag”
Voor wie meer wil pebbelweven, is er heel veel materiaal beschikbaar. Bijna het gehele blog van Laverne Waddington gaat over pebbelweven en zij heeft inmiddels ook drie boeken uitgebracht. Marijke van Epen legt het pebbelweven uit voor kaarten, maar de patronen in haar werkschriften kun je ook op de inkle loom weven. En Marion Verloop heeft op haar YouTube kanaal de Engelstalige variant van de Nederlandse filmpjes.
- Website Marijke van Epen, werkschriften 1, 3 en 4
- Website Laverne Waddington
- Boeken Laverne Waddington
- YouTube kanaal Marion Verloop