WAL 2018 Week 1: Pick-up weven

Hier kun je de pdf van deze week downloaden

totaal_bandenTijdens de eerste week van de WAL komt het pick-up weven aan bod. Op de foto hiernaast zie je mijn resultaat van deze week; twee korte stukjes band (ideaal als boekenlegger!) en een wat langere band. Elke band heeft een andere afwerking. Toen ik begon met weven, werkte ik mijn banden nooit af en ging gelijk door met mijn volgende band. Maar inmiddels heb ik verschillende manieren om mijn banden af te werken en een mooi afgewerkte band geeft wel veel voldoening.

De patronen van deze banden vind je in de bijgevoegde pdf; het eerste patroon is een redelijk simpel ontwerp om het pick-up weven onder de knie te krijgen. In het tweede patroon maak je twee ruiten: een lichte ruit op een donkere ondergrond en een donkere ruit op een lichte ondergrond. Deze ruiten zullen elke week terugkomen, maar elke keer in de techniek die dan aan de beurt is.

Het laatste patroon is een iets complexer patroon. Dit patroon kun je meerdere malen herhalen, waardoor je een lange band kunt maken. Het is de moeite waard om eens 1.5 meter hetzelfde patroon te maken. Misschien een beetje saai, maar de herhaling maakt dat je een heel mooi resultaat krijgt.

Belangrijk: bij bandweven lees je het patroon altijd van rechts naar links en van beneden naar boven.

Hoe werkt pick-up weven?

Voor pick-up weven maak je een streepjesopzet voor je band. Voor de WAL heb ik onderstaand opzetschema gehanteerd (zie ook “het opzetten van de ketting”):

opzet_wal_2018

Bij pick-up weven haal je uit de onderste laag een aantal draden naar boven om een patroon te maken of anders omschreven: je selecteert een aantal draden die niet meewisselen van laag. Deze draden liggen over de bovenste laag heen (de draden flotteren om in weeftermen te spreken).

achterkant_pickupDoordat je telkens draden uit je onderste laag naar boven haalt, heb je  in de onderste laag minder draden dan in je bovenste laag en je zult dan ook aan de achterkant van je weefsel heel goed je inslagdraad zien, zoals in de foto linPatroon uitlegks goed te zien is.

Een simpel pick-up patroon is hiernaast weergegeven.  Je ziet dat de middelste draden (weergegeven in blauw) van toer 3 doorlopen over toer 4 naar toer 5. Op deze manier kun je veel verschillende patronen maken. Niet alleen kun je donkere draden over lichte toeren laten flotteren, maar ook kun je lichte draden over donkere toeren laten doorlopen.

In onderstaand filmpje laat ik zien hoe het weven zelf in z’n werk gaat. De instructie zelf is ook als foto-tutorial te vinden in de pdf.

De bonus van deze week

Iedereen maakt fouten tijdens het weven. Daarom deze week meteen ook een filmpje over hoe je deze herstelt, oftewel: achteruit weven….

 

Verwijzingen

Meer pick-up weven