Patronen maken

Op deze pagina vind je links en downloads voor het ontwerpen van patronen voor band- en kaartweven.

Bandweven: plain weave

pattern generatorVoor het ontwerpen van zogenaamde plain weave banden zijn er twee hele handige tools:

Bandweven: pick-up, keper, baltic style

rechthoekVoor pick-up weven, keper weven en baltic style weven wordt vaak patroonpapier opgebouwd uit rechthoekjes gebruikt, omdat de patronen altijd iets langgerekt zijn. Maar ook de inkle loom weaving pattern editor biedt mogelijkheden.

Bandweven: pebbelen / stippeltjesweefsel

stipjesPebbelen (pebble weave / stippeltjesweefsel) kent een vaste structuur, daarom wordt hiervoor speciaal patroonpapier gebruikt waarop de stippeltjes al zijn ingetekend. Er zijn twee versies van: die waarin elk hokje ingekleurd kan worden en voor meer ervaren wevers een versie waarop alleen de stippeltjes worden weergegeven.

Bandweven: dubbelweven, brocheren

ovaalVoor dubbelweven en brocheren is het nodig dat je ziet hoe de verschillende lagen ten opzichte van elkaar verspringen. Het patroonpapier hiervoor bestaat uit ovalen, diamanten over wat hoekiger ovalen. Het is heel persoonlijk wat het beste werkt, dus vandaar hier de drie versies

Kaartweven

tabletVoor kaartweven zijn er diverse (online) tools. Veel gebruikt is GTT, maar het is mij op mijn Mac niet gelukt om te installeren. Daarnaast is er twisted threads en bazzalisk. Om op papier patronen te ontwerpen gebruik je meestal ruitjespapier.