WAL week 1: O Dennenboom!

Download hier direct de pdf met instructies

In week 1 maak je een kerstboom terwijl je weeft. Naast de inslagdraad voeg je een extra inslag toe, waarmee je de takken vormt. Deze takken kun je maken van satéprikkers, roerstaafjes, dennennaalden, pijpenragers, koperdraad of alles wat maar vorm houdt. En waar ik het nog netjes bij riet en prikkers hield, heeft de bezem van Karoline het moeten ontgelden…

En in deze week ook: het geheim van de plintenknipper! Want er is een tangetje nodig om de takken op maat te knippen. Elk tangetje kan natuurlijk, maar wat zo handig is van een plintenknipper is dat je mooi een schuine lijn kunt blijven volgen.

Je kunt één kerstboom maken en die direct afwerken. Handig om op een laatste stukje van een ketting te maken, want het geheel wordt niet heel veel langer dan 20 cm. Maar je kunt ook meerdere kerstboompjes achter elkaar weven, zodat je een slinger krijgt. Op een inklette is het lastiger om een slinger te maken, omdat je niet meer goed door kunt draaien: de takken komen tegen de zijkanten van je loom aan. Op een grotere Inkle loom, met kaartweven op een plank of op een schachtengetouw is de slinger geen enkel probleem.

Er zijn allerlei manieren om de banden af te werken, zowel aan de bovenkant als de onderkant. Op deze pagina vind je een overzicht van afwerkingen en er is natuurlijk nog veel meer mogelijk. Zo heb ik onderaan de slinger een kerstbal gehangen.

Dus struin huis en tuin af en kijk wat leuk is om te gebruiken voor deze eerste dennenbomen. Ik ben benieuwd naar jullie creaties!

De bezem van Karoline

Het dennenbos

De plintenknipper!