Veelgestelde vragen

In de afgelopen weken heb ik een aantal vragen gekregen over de WAL. Hieronder de meeste gestelde vragen en …. de antwoorden!

Wat voor weefgetouw heb ik nodig?

Voor de WAL komen twee type patronen: een patroon voor een plain weave band en een patroon voor een kaartweefband. Voor de plain weave band heb je een inkleloom nodig; de band past al op een Ashford Inklette. Maar je kunt m natuurlijk ook op een schachtengetouw weven. Voor de kaartweefband kun je het beste op een kaartweefplank werken.

Welk materiaal heb ik nodig?

Op 10 november komt een lijst met materialen online, met daarin geschikte garens en kleurnummers en andere kleine materialen. Ik ben de laatste garens aan het testen en niet alle garens zijn geschikt. Dus sla nog niet te enthousiast in…

Ik heb nog geen ervaring met bandweven of kaartweven. Kan ik meedoen?

Als je wilt leren bandweven of kaartweven is dit een mooie aanleiding! Er komen filmpjes online die je stap voor stap door het proces helpen. Daarnaast zijn er extra beginnerslessen in band- en kaartweven (zie de workshoppagina). Alleen voor het weven op een schachtengetouw komt geen beginnersfilmpjes. Ik ga ervan uit dat degenen die een weefgetouw hebben, weten hoe ze die moeten opzetten.

Maar als je het echt niet ziet zitten, dan kun je ook een stuk band of stevig lint kopen en zo toch 3 van de 4 weken meedoen.

Wat is het schema van de WAL?

De echte onderdelen van de Kerst-WAL worden op de vrijdagen voor de adventszondagen gepubliceerd. In november komen de voorbereidingen online.

  • 10 november: lijst met materialen
  • 24 november: de patronen en instructiefilmpjes
  • 1 december: WAL week 1
  • 8 december: WAL week 2
  • 15 december: WAL week 3 en WALk-in
  • 22 december: WAL week 4
Moet je alle weken achter elkaar meedoen?

Nee, dat hoeft niet. Alle weken zijn los van elkaar te doen. Je kiest uit wat je leuk vindt om te doen.

Wat is de WALk-in?

De WALk-in is een gezellig samenkomen van de twee WALs die plaatsvinden; de Kerst-WAL en de WAL “Kleurrijke scheringen” van Dana Poole. De WALk-in vindt plaats op 15 december van 13.30 -17.00 in Zalencentrum Zinn in Baarn. Meer over de WALk-in vind je op de pagina van Weefnetwerk.

Er waren toch extra workshops?

Ja, dat klopt. In november en december zijn er extra beginnersworkshops gepland. Maar al deze workshops zitten inmiddels vol. In 2024 zijn er al wel weer diverse workshops gepland; een overzicht daarvan vind je op mijn site. Wil je op de hoogte gehouden worden van de workshops? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief.

Moet je lid worden van Facebook of de STIDOC community?

Nee, dat hoeft niet. Alles komt online op deze website, zonder inlog. Maar het is wel leuk om lid te worden van een van de groepen om van elkaars creaties te genieten.

Jammer dat het met Kerst is, dan is het altijd al zo druk. Blijft de WAL online?

Tja, de decemberdrukte is een lastige. Maar een Kerst-WAL met Pasen is ook niets… Daarom is de WAL niet heel intensief. De patronen zijn eenvoudig, de banden zijn smal en er zit dus geen volgorde in de weken. De WAL en alle filmpjes blijven online staan, dus als je het niet voor Kerst 2023 redt, kun je altijd Kerst 2024 als deadline nemen.