Over de banden: lengte, breedte en werken met glitters

Op de pagina’s voor bandweven en kaartweven vind je verschillende patronen voor banden op de inkle loom en voor kaartgeweven banden. Kies wat je zelf leuk vindt om te doen en welke kleuren je gebruikt. En dan kan het er zoals op de foto hieronder uit gaan zien. Een heerlijke afwisseling van patronen en stel je voor dat je dan ook nog eens speelt met de kleuren! 

Je mag natuurlijk ook een eigen patroon ontwerpen: niks moet alles mag!

Breedte van de banden

Hoewel… er zit wel een maar aan. In de WAL ga ik uit van bandgeweven banden met 31 draden en voor kaartweven van banden gemaakt met 14 kaartjes. In beide gevallen ga ik uit van Scheepjes Maxi of Rico Essentials (of een ander haakkatoen nr 10). Hierop zijn alle maten in de volgende weken gebaseerd.  De banden zijn bij mij 1,2 cm breed.

Lengte van de banden

Bij deze WAL zit het werk voornamelijk in het weven van de banden. In week 1 maak je de kerstversiering terwijl je de band weeft, voor de andere weken maak je eerst de band en daarna maak je van deze banden de versiering. Je kunt dus goed vooruit werken, door al wat meters band te maken. Dit zijn de lengtes die je per week nodig hebt voor 1 exemplaar: 

  • week 1: maak je terwijl je weeft
  • week 2: 65 cm band
  • week 3: 70 cm band
  • week 4: 4 * 35 cm band, waarbij het leuk is om verschillende patronen / kleurcombinaties te combineren. Maar kies hiervoor wel dezelfde techniek, zodat alle banden even dik zijn.

Tip: Omdat je de kerstversiering van week 1 al wevend maakt, kan het lastig zijn om daarna de band verder door te draaien als je op een inkle loom of schachtengetouw werkt, zeker op een Ashford inklette (met een bandweefkam of op een plank is het geen probleem). Als je week 1 en 2 wilt combineren, dan weef je eerst 65 cm band, dan stop je en wacht je tot de publicatie van de versiering van week 1 op 1 december a.s. Op de Ashford inklette moet je dan kiezen voor de middelste route (zie “bandweven”). 

Meer algemenere regels over de lengte

In de tekst staat dat de banden ongeveer 1,2 cm breed worden en dat de maten voor de volgende weken hierop zijn afgestemd.

Als je breder weeft, dan kun je ongeveer het volgende aanhouden:

  • week 1: breedte is niet heel kritisch, maar een smalle band vind ik het mooiste resultaat geven.
  • week 2: de lengte van de band moet minimaal 50 keer de breedte van de band zijn. Voor kaartweefsels houd ik voor de zekerheid 60 keer de breedte aan.
  • week 3: ook weer niet heel kritisch.
  • week 4: de lengte van 1 bandje moet ongeveer 25 keer de breedte van de band zijn. Je moet voor deze week 4 bandjes hebben. Voor kaartweefsels houd ik ongeveer 30 keer de breedte aan.

Voor week 2 en 4 kun je ook zeker met bredere (en smallere!) banden werken (maar dan ook met een ander patroon). Ik zal in week 2 daar ook wat aandacht aan besteden.

Werken met glitters

Bij Kerst horen natuurlijk ook glitters! Maar glittermateriaal is lastig te verwerken: het is vaak te elastisch, te kwetsbaar, te stug… Hieronder twee manieren om toch glitters erin te krijgen.

Heb je wat dikker glittermateriaal, zoals Scheepjes Lizzy, gebruik dan slechts een paar draden en maak geen hele vlakken met dit materiaal. In de foto hierboven heb ik bij het 2e en 4e bandje van rechts het garen in de middelste randkaart gebruikt en bij het 2e en 4e bandje van links  alleen in het “kettinkje”.

Een andere mogelijkheid is om glitter naaigaren te gebruiken. De glitter is minder opvallend, maar je ziet hem wel en het is makkelijker toepasbaar. Je spant het naaigaren tegelijkertijd met een andere draad op. Bij bandweven liggen de draden dus naast elkaar, bij kaartweven heb je twee draden in een gat. Naaigaren kun je ook (juist!) gebruiken in de wat grotere vlakken. Het is op de foto niet heel duidelijk, maar in het 3e bandje van links zit een gouddraadje in het groene middenvlak. 

Afwerking van de banden

Voor week 2 t/m 4 kun je de banden afwerken door de band af te knippen en de uiteindes in te smeren met verdunde houtlijm of boekbinderslijm (zie lijmen en knippen). Voor de afwerking van de band van week 1 kun je uit meerdere manieren kiezen, maar dat leg ik uit bij week 1.