Materiaal en benodigdheden

Bij de Kerst-WAL kun je kiezen tussen twee verschillende banden:

 • Een band in plain weave geweven op een inkle loom, bandweefkam of schachtengetouw.
 • Een band gemaakt met kaartweven.

Of natuurlijk allebei, niets houdt je tegen! 

Je kunt beide varianten maken met Scheepjes Maxi, dat is ook het materiaal wat je straks in mijn voorbeelden tegen zult komen en in alle filmpjes zult zien. Voor degenen die gewoon snel hun slag willen slaan, volgt hier nu eerst een kort boodschappenlijstje in standaard kerstkleuren (met tussen haakjes de kleurnummers). Maar voor degenen die lekker willen variëren staat onder dat lijstje een uitgebreide toelichting over het te kiezen materiaal. 

Het boodschappenlijstje

 • Drie bolletjes Scheepjes Maxi Sweet treat (rood: 390, 115 of 722, groen: 606 of 389 wit: 105 of 106)
 • Gutermann sulky metallic naaigaren (goud: 7004 of 7007, zilver: 7001)
 • houten kralen, diameter 16 mm of viltbolletjes diameter 15 mm (minimaal 10)
 • Sateprikkers, smalle roerstaafjes of kleine takjes 
 • Voor de kaartgeweven band: 14 weefkaartjes met gaten in de hoeken. 

Leuk nieuws: Creahuys41 heeft Kerst-WAL pakketjes te koop met daarin 3 bollen Scheepjes Maxi, glitternaaigaren en 10 kralen. Je kunt de kerstkleuren kopen, maar je kunt ook andere kleuren kiezen! 

Overige materialen

 • Een weefgetouw in welke vorm dan ook
 • Shuttle voor het opwikkelen van de inslagdraad of in plaats daarvan een liniaal en een kartonnetje
 • 4 ijsstokjes voor het begin van de band
 • Houtlijm, boekbinderslijm of textiellijm. 
 • tangetje of (als je hebt) een plintenknipper
 • en de gewone dingen: schaar, naald 

Weefgetouw

Voor het weven van de plain weave band kun je een inkle loom, een bandweefkam of een schachtengetouw gebruiken. Alle filmpjes gaan uit van het weven op een inkle loom. Er zijn verschillende soorten inkle looms te koop of je kunt er zelf een maken. Meer informatie vind je op de pagina “wat is een goede inkle loom?”.

Voor de kaartgeweven band kun je een heupgetouw, een inkle loom of een kaartweefplank gebruiken. Instructies voor het maken van een kaartweefplank vind je op deze pagina

Kaartweefkaartjes kun je zelf knippen uit karton (zie hier) of bij mij bestellen in de Kerst-WAL-webwinkel. 

Garen

Scheepjes Maxi komt in de uitvoeringen Maxi, Sugar Rush en Sweet treat. Het garen is precies hetzelfde, alleen de grootte van de bol verschilt. Met drie bolletjes Sweet treat (het kleinste formaat) ben je in principe al klaar. De echte kerstkleuren zijn (vind ik): 

 • Rood: kleurnummers 390, 115 of 722
 • Groen: kleurnummers 606 of 389
 • Wit: kleurnummers 105 of 106

Alternatieven voor Scheepjes Maxi zijn Rico Essentials Crochet (die heeft twee hele mooie groene tinten: 9-lime en 26 – fir green), Hobbii Rainbow lace of een 8/4 katoen. 

Dikker garen (zoals catona of catania) werkt niet goed voor de WAL; het moeten echt smalle, wat steviger bandjes worden. 

Laat het maar glitteren!

Tijd om los te gaan op de glitters! Maar glittergaren is lastig weven, omdat het vaak rekt of juist helemaal niet voegt. Wat ik zelf een heel leuk (subtiel) effect vind geven is het meeweven van glitternaaigaren, zoals Gutermann sulky metallic goud (kleurnummers 7004 of 7007) of zilver (kleurnummer 7001). Mocht je een dikkere draad willen hebben, dan komt Scheepjes Lizzy in aanmerking. Een flexibel metaalgaren kan ook leuke effecten geven. 

En niet alles hoeft nieuw! Mijn leukste glittergaren (en trouwens ook mijn leukste Kerst-katoen ooit!!) komt uit erfenissen of de kringloopwinkel.

Houten kralen of viltbolletjes (en de WALk-in!)

Houten kralen kun je krijgen bij de betere handwerkwinkels. Viltbolletjes in een kleine maat zijn lastiger te bestellen; ik koop ze altijd bij MooiVilt. Voor week 3 heb je voor 1 versiersel 10 kralen of viltbolletjes nodig. Een mooie maat voor de kralen en viltbolletjes is 15 of 16 mm. En als je naar de WALk-in in Baarn komt, dan krijg je 10 kralen of viltbolletjes cadeau. 

het leukste bolletje ooit, gevonden op het Handwerkfestijn.