De banden: bandweven

Bandweven wordt tegenwoordig veel gedaan op een inkle loom. Dit is een speciaal getouw(tje) voor het weven van smalle banden. Een korte introductie van de inkle loom geef ik in dit filmpje:

Andere mogelijkheden voor het maken van een band zijn het gebruik van een heupgetouw, een bandweefkam of een schachtengetouw. 

Patronen

Voor het bandweven kun je kiezen uit één van onderstaande drie patronen. Omdat je bij het maken van de kerstversiering de banden vaak zult vouwen, heb ik bewust gekozen voor wat rustiger patronen. Hoe je een patroon leest, leg ik uit in het filmpje “Bandweven op de inkle loom deel 1: het opspannen van de ketting” (zie ook hieronder).

Je kunt natuurlijk ook zelf een patroon maken van 31 draden. Handige tools om zelf een band te ontwerpen zijn de SeiZenn Band Weaving Pattern Editor en de Inkle Loom Plain-Weave Pattern Generator

Lengte van de band

Bij het bandweven moet je, een beetje afhankelijk van het getouw dat je gebruikt, ongeveer rekening houden met 20 – 30 cm kettingverlies door inweven en door de ruimte die nodig is voor de hevels. Met de kortste route op de Ashford inklette (met de stelstok in de goede uitgangspositie) krijg je een ketting van ong. 105  cm; hieruit haal je een bandje van ong. 78 cm. De middelste route is 140 cm. Bij overige inkle looms zijn zelfs de kortste routes al langer dan deze 140 cm (tenzij je een zelfgebouwde hebt die kleiner is, natuurlijk…). 

Opzetten en weven van de band

In onderstaande filmpjes leg ik uit hoe je een band op de inkle loom opzet en hoe je een band weeft. 

Als je een bandweefkam gebruikt, dan zet je de gehevelde laag in de gleuven en de ongehevelde laag in de gaatjes. 

Als je een schachtengetouw gebruikt, dan zet je de gehevelde laag op schacht 1 en de ongehevelde laag op schacht 2. Je gebruikt geen riet, anders krijg je de kettingdraden niet dicht genoeg naar elkaar toegetrokken. Voor het opbomen kun je twee keer de breedte van de band aanhouden (dus ca. 2.5 cm).

Zoals in de algemene inleiding staat, moet het bandje ongeveer 1,2 cm breed worden.