Kaartjes maken

Kaartjes voor het kaartweven kun je makkelijk zelf maken, maar voor de beste eigengemaakte kaartjes zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. De gaten moeten niet te veel naar buiten staan, omdat je draden dan achter de hoeken van de buurkaartjes blijven hangen, maar ook niet teveel naar binnen, omdat de sprong anders te klein wordt. Het karton (want niet iedereen zal houten kaartjes zelf gaan maken) moet een beetje glad zijn, maar ook niet te glad, omdat de kaarten dan teveel langs elkaar glijden, zeker bij technieken waarin niet in elk gat een draad zit. Daarom op deze pagina de tips & tricks.

Materiaal

Zoek een stevig karton, zodat je kaartjes niet te snel kraken. Ik werk graag met Bristol karton, 615 grams. Bij van der Linde kun je een groot vel op maat laten snijden naar kleinere kaartjes. Ook ideaal zijn de kaartjes van het kaartspel van de Kolonisten van Catan; die kaartjes hebben ook meteen mooie ronde hoekjes. Andere opties zijn speelkaarten (maar zoek dan wel de wat steviger kaarten), het karton van omslagmappen of dunne plastic placemats. Memorykaartjes worden ook nog wel gebruikt, maar die zijn vaak wat dik, waardoor je bij het weven een (te) dik pak krijgt.

Verder heb je nodig:

  • een papier/kartonsnijder
  • een goede papierschaar
  • een één-gats-perforator voor gaten van 5 of 6 mm diameter, waarvan je het opvanglipje eraf haalt
  • evt een pons voor de ronde hoekjes (maar dikker karton is te dik voor een pons)
Het knippen van de kaartjes

Snijd eerst vierkante kaartjes uit materiaal. Zelf vind ik kaartjes van 6 bij 6 cm fijn werken: klein genoeg om goed in de hand te liggen, maar groot genoeg om een goede sprong te hebben.

Trek vervolgens twee diagonale lijnen (zie afbeelding onder, links) en leg een tweede kaartje op het eerste kaartje, maar dan 45 graden gedraaid (midden). Zet kruisjes op de plekken waar de rand van het kaartje de diagonale lijnen snijdt. Die punten worden het midden van de gaatjes.

Rond daarna de hoekjes af met een pons of met een schaar en knijp de gaatjes erin. Gebruik dit ene kaartje als mal voor alle kaartjes. Let er bij het natekenen van de gaatjes wel goed op dat de mal goed recht op de volgende kaartjes ligt.

Kaartjes klaar? Weven maar!