Kaartweven

Kaartweven is een vorm van weven die niet werkt met hevels of rieten, maar met kaartjes. Meestal worden vierkante kaartjes gebruikt met gaten in de vier hoeken, maar ook andere vormen zijn mogelijk (gaten in de zijkanten, zeskantige kaartjes, etc.). Door de gaten lopen draden en door de kaarten te draaien komt een andere draad boven te liggen. Je maakt als het ware in elkaar gedraaide koorden van draden, die bij elkaar worden gehouden door een inslagdraad (zie figuur) . Door te variëren in stand van de kaarten en inrijg van draden kunnen zeer veel verschillende patronen gemaakt worden. Op deze pagina vind je achtergrondinformatie over de technieken en verwijzingen naar tutorials over kaartweven.

Kaartweeftechnieken

Met kaartweven kun je eindeloos variëren; in kleur, in aantal draden per kaart, in draairichting. Een overzicht van de meest bekende technieken vind je op deze overzichtspagina.

GTT patronen lezen

Op Pinterest vind je heel veel verwijzingen naar GTT patronen. GTT staat voor Guntram’s Tabletweaving Thingy en is een programma waarmee je patronen kunt ontwerpen. Maar hoe lees je de patronen? Hierbij een instructie.