Dinsdag 16 augustus 2022

De dag begint met lezingen van Sonja Berlin en Noomi i Dali. Vooral die laatste is interessant: hoe cultuur en taal zich ontwikkelen op de Faroër eilanden. Totaal geïsoleerd gelegen en een heel recente eigen cultuur. De IJslandse en Deense cultuur overheersten en pas sinds 1938 is er een eigen taal op schrift. Daardoor is er weinig vastgelegd over weeftechnieken, want alles is mondeling overgedragen.

Ik volg vandaag de workshop Sulawesi kaartweven door Keiko Kusakabe en Takako Suzuki. Keiko heeft veel onderzoek gedaan naar de kaartweeftechnieken over Sulawesi en daar onlangs ook nog een lang artikel over uitgebracht. Ik heb nooit geweten dat er eigenlijk drie technieken waren: Mamasa, Toraja (de “gewone” double faced) en wat wij kennen als Sulawesi. Tijdens deze workshop leren we de Mamasa techniek te weven op de traditionele manier met rechthoekige kaarten. Bij deze techniek draai je niet achteruit, maar alleen vooruit. De andere richting krijg je door de kaarten eerst een slag vooruit te draaien, daarna de kaarten om hun horizontale as te klappen (dus niet om de verticale as!) en dan te weven. Interessante manier en de rechthoekige kaarten zijn hierbij onmisbaar. Je ziet met deze manier van weven veel makkelijker wat patroon en wat achtergrond moet worden. Maar ik zie niet in waarom dit anders is dan achteruit draaien en bespreek dat tijdens de lunch met Randi. We komen tot de conclusie dat het geen ander resultaat zou moeten geven dan achteruit draaien en ik ga na de lunch het experiment aan. Hetzelfde patroon met klappen en met achteruit draaien en inderdaad is er geen verschil. Onze theorie klopte dus. Ik weet niet of ik fan ben van het klappen, maar de rechthoekige kaartjes zijn voor deze technieken superhandig, omdat je heel goed kunt bijhouden waar je bent.  Staan ze rechtop, dan zijn ze actief. Liggen ze, dan slapen ze en heb je de toer afgerond. 

Ook nog even bij de buren geneusd: ronde sanada himo door Tamaki Takagi. Met een heel interessante kam, waarin je vier lagen kunt maken en dus kunt dubbelweven. Even kijken of ik er een kan scoren en anders wordt het knutselen.

’s Avonds hebben we een boottocht met de MS Helge over het meer, even lekker ontspannen!

Het idee van de rechthoekige kaartjes

Demonstratie van Takako Suzuki

Onder: methode met klappen, boven: voor- en achteruit draaien

Mijn resultaat van de dag

Sanada himo van Tamaki Tagaki

Weefkam voor ronde sanada himo