CCC Band 11: Two-color supplementary warp

Techniek
(Baltic) Pick-up met twee kleuren patroondraden

Ervaringen
Deze manier van weven ken ik als Baltic Style of Baltic Pick-up, maar dat is natuurlijk niet echt “Bolivian Highland”. Toch werkt het precies hetzelfde, maar in de variant die Cason en Cahlander beschrijven gebruik je voor de patroondraad een dubbele draad, waarvan de ene draad een andere kleur heeft dan de andere.

De patronen in het boek vind ik niet allemaal goed uitkomen. Als bij een eerste inslag onder een patroondraad, die patroondraad uit de onderste laag moet komen, is het heel lastig om dit netjes te krijgen en moet je kunstgrepen gaan toepassen om een nette lijn te krijgen. Het patroon van Marijke van Epen, dat ik voor deze band heb gebruikt, is slimmer ontworpen en kent dat nadeel niet.

Daarnaast vind ik het toch minder mooi dat de achterkant hele lange flotteringen kent. Je moet af en toe een extra element, zoals een stipje of ‘sterretje’, inbouwen om al te lange flotteringen tegen te gaan.

Voor herhaling vatbaar?
Niet echt, er zijn leukere technieken….

Materiaal
Scheepjes bonbon

Patronen
Marijke van Epen, Zuid-Amerikaanse Pick-up weefsels

Afwerking
Gedraaide franje

Gerelateerd blogs en pagina’s

Verwijzingen

  • The Art of Bolivian Highland Weaving, Marjorie Cason & Adele Cahlander, Watson-Guptill Publications, 1976, ISBN  9780823002641