In het bandweven bestaan veel verschillende manieren om patronen te maken. Bij de meeste manieren manipuleer je de ketting door in een toer individuele draden van laag te laten wisselen. Bij het pick-up weven (de term zegt het al) haal je telkens draden uit je onderste laag naar boven om een patroon te maken.
Op de foto hiernaast staan drie voorbeelden. Een meer gedetailleerde omschrijving van deze banden en de pdf met de patronen staan op deze pagina.
- Het eerste patroon is een redelijk simpel ontwerp om het pick-up weven onder de knie te krijgen.
- In het tweede patroon maak je twee ruiten: een lichte ruit op een donkere ondergrond en een donkere ruit op een lichte ondergrond.
- Het laatste patroon is een iets complexer patroon. Dit patroon kun je meerdere malen herhalen, waardoor je een lange band kunt maken. Het is de moeite waard om eens 1.5 meter hetzelfde patroon te maken. Misschien een beetje saai, maar de herhaling maakt dat je een heel mooi resultaat krijgt.
Belangrijk: bij bandweven lees je het patroon altijd van rechts naar links en van beneden naar boven.
Hoe werkt pick-up weven?
Voor pick-up weven maak je een streepjesopzet voor je band. Voor de banden hierboven heb ik het volgende opzetschema gebruikt (zie de tutorial Beginnen met weven op een inkle loom voor instructies over het opzetten van de band):
Bij pick-up weven haal je uit de onderste laag een aantal draden naar boven om een patroon te maken of anders omschreven: je selecteert een aantal draden die je niet laat meewisselen als je van laag wisselt. Deze draden liggen over de bovenste laag heen (de draden flotteren om in weeftermen te spreken).
Doordat je telkens draden uit je onderste laag naar boven haalt, heb je in de onderste laag minder draden dan in je bovenste laag en je zult dan ook aan de achterkant van je weefsel heel goed je inslagdraad zien, zoals in de foto links goed te zien is.
Een simpel pick-up patroon is hiernaast weergegeven. Je ziet dat de middelste draden (weergegeven in blauw) van toer 3 doorlopen over toer 4 naar toer 5. Op deze manier kun je veel verschillende patronen maken. Niet alleen kun je donkere draden over lichte toeren laten flotteren, maar ook kun je lichte draden over donkere toeren laten doorlopen.
In het patroon hiernaast lopen twee donkere draden van toer 5 door over toer 6, zoals boven is beschreven. Maar meteen daarna lopen er twee lichte draden van toer 6 door over toer 7. De werkwijze is precies hetzelfde; wel is het handig om je opgepakte draden naar beneden te drukken om goed de draden in je lichte laag uit te kunnen tellen.
In onderstaand filmpje laat ik zien hoe het weven zelf in z’n werk gaat. Het eerste deel bevat de werkwijze waarin alleen donkere draden worden opgenomen. In het tweede deel van het filmpje (vanaf 4:11) is de werkwijze opgenomen voor het opnemen van zowel donkere draden als lichte draden. De instructie zelf is ook als foto-tutorial te vinden in deze pdf.
Het is bij deze techniek vrij lastig om je band op een constante breedte te houden. Gebruik daarom een hulpmiddel (zoals een omgevouwen papiertje om je band) om om de paar toeren te controleren of je band niet smaller wordt.
Patronen tekenen
De patronen worden altijd wat langgerekt, daarom gebruik je grafiekpapier opgebouwd uit rechthoekjes. Het tekenen van een patroon voor deze techniek kent vrij eenvoudige regels.
- Kleur eerst heel licht je streepjes in.
- Daarna maak je verbindingen tussen twee opeenvolgende donkere toeren of twee opeenvolgende lichte toeren door extra hokjes in te kleuren om door hokjes weg te gummen.
- In pick-up patronen zie je meestal dat een doodlopende draad maximaal over 5 inslagen loopt. Houd je daar ook aan bij het ontwerpen, anders wordt de flotterende draad te lang en krijg je een minder strak resultaat.
Je kunt ook gebruik maken van de Inkle Loom Weaving Pattern Editor. Deze werkt minder goed op een tablet, maar op een desktop / laptop is het een erg mooie tool.
Afwerken van je band
Je kunt je band op vele verschillende manieren afwerken: afknippen en lijmen, vlechten, koordjes maken, etc. Op deze pagina vind je verschillende manieren om je band af te werken.
Verwijzingen
- Patronen werkschrift Pickup weefsels van Marijke van Epen
- Greek key pick-up tutorial van Annie MacHale
- Tutorial Simple warp floats van Laverne Waddington
- The Weaver’s Inkle Pattern Directory, Anne Dixon, Interweave Press Inc, ISBN 978-1-59668-647-2
- Leeg patroonpapier