Bandweven op tafelgetouw

In het seizoen 2024 – 2025 start een nieuwe reeks lessen: bandweven op een tafelgetouw. Heb je een tafelgetouw met minimaal 4 schachten? Leer dan de vele mogelijkheden kennen van het bandweven!

Bandweven wordt in de moderne tijd vaak op een inkleloom gedaan: makkelijk op te zetten, snel resultaat en de investering voor de aanschaf valt mee. Maar bandweven hoeft niet op een inkleloom; het kan ook op een schachtengetouw. En sommige technieken worden daar veel makkelijker door. Andere voordelen: als je al ‘gewoon’ weeft, hoef je niet apart een inkleloom aan te schaffen en je kunt bredere banden maken.

Daarom de lessenserie “Bandweven op een tafelgetouw”. Een serie van 7 lessen, waarbij elke les ook apart te volgen is, als je weet hoe je een getouw moet opspannen. De serie bestaat uit:

  • 21 september 2024, 10.30 – 16.00: Basisbeginselen bandweven op getouw
  • 26 oktober 2024, 13.30 – 16.30: Band met toegevoegde kettingdraden
  • 14 December 2024, 13.30 – 16.30: Weeftechnieken van de bedoeïenen
  • 25 januari 2025, 13.30 – 16.30: Intermesh
  • 8 maart 2025, 13.30 – 16.30: Dubbelweven in kettingrips
  • 12 april 2025, 13.30 – 16.30: Dubbelweven in linnenbinding
  • 17 mei 2025, 13.30 – 16.30: Totonicapan

Onder het inschrijfformulier vind je een meer gedetailleerde beschrijving en foto’s van de technieken.

Kosten
  • Deelname aan de les “Basisbeginselen” kost € 50,-. Dit is inclusief koffie/thee, lunch, materiaal en een hand-out.
  • Deelname aan de overige lessen is € 35,- per les, inclusief koffie/thee en hand-out.

Een les gaat door bij minimaal 4 deelnemers. Het maximale aantal deelnemers per les is 6.

Voorkennis / voorbereiding

Je moet zelf een tafelgetouw hebben met minimaal 4 schachten.

Voor de les basisbeginselen is geen voorkennis nodig. Voor de vervolglessen krijg je uiterlijk twee weken van te voren de informatie over het te gebruiken materiaal en de opzet. Je maakt je getouw thuis weefklaar, zodat we in de les meteen met de techniek kunnen beginnen.

Locatie

De lessen vinden plaats in mijn atelier in Baarn. Goed bereikbaar vanaf de snelweg en op loopafstand van het station.

Inschrijfformulier
bandweven_getouw
Naam
Naam
Voornaam
Achternaam
Aan welke lessen wil je meedoen?
Door de verzending van dit formulier ga je akkoord met het Privacy statement en de algemene voorwaarden.

Overzicht van de technieken

21 September 2024: De basisbeginselen
Op deze dag leer je hoe je een ketting scheert, hoe je het getouw inrijgt, hoe je opboomt en weef je een eerste stuk band op 2 schachten.

26 oktober 2024: Band met toegevoegde kettingdraden
Naast het basisweefsel voeg je extra patroondraden toe op de 3e (en 4e) schacht van het getouw. Je maakt patronen door een selectie van deze draden mee te weven.

14 december 2024: Weeftechnieken van de bedoeïenen
In de banden van de bedoeïenen worden verschillende weeftechnieken gecombineerd. Je maakt een brede band met twee van deze technieken, waarmee je witte patronen op een zwarte achtergrond maakt.

25 januari 2025: Intermesh
Deze techniek werd vaak gebruikt om letters mee te weven. Je werkt met een patroontoer en een bindtoer. Op een getouw kun je deze bindtoeren op aparte schachten zetten, waardoor het heel snel weeft.

8 maart 2025: dubbelweven in kettingrips
Een dubbelweefsel kan op een inkleloom gemaakt worden, maar op een getouw is veel gemakkelijker. Je werkt met dubbele lagen en maakt een band, waarbij de patronen zowel aan de voor- als achterkant verschijnen.

12 april 2025: Dubbelweven in linnenbinding
Deze term verwijst naar de techniek zoals in de Andes, maar is beter bekend onder de naam Fins dubbel. Je maakt een band, die op een Inkle loom eigenlijk niet goed te maken valt. De kettingdraden mogen namelijk niet tegen elkaar liggen, zoals bij andere banden. Het lezen en weven van deze patronen is een kunst apart.

17 mei 2025: Totonicapan
Een kleurige band, waarin pickup en brocheren gecombineerd wordt. Je maakt patronen door zwarte en witte paren op te nemen. Onder deze paren leg je een gekleurde draad, waardoor je heel veel kunt afwisselen in kleur.