Een nieuwe samenwerking!

In oktober ontmoette ik op het Textiel Plus Festival Paulien Hopmans van Studio Hop. Al heel lang wil ik proberen mijn banden met leer af te werken en Studio Hop biedt workshops aan in het maken van leren tassen, maar ook in kleine lederwaren. Ideaal, dus ik ging meer informatie vragen. Paulien vroeg wat ik graag zou willen leren en (niet geheel toevallig) had ik een band bij me als voorbeeld….

Paulien zag de band en was meteen enthousiast; ze had er wel eens vaker aan gedacht dat het leuk zou zijn om bij haar leren tassen een aanbod te hebben van met de hand geweven banden. En zo was een afspraak snel gemaakt: begin december ging ik in Tilburg op bezoek met een aantal voorbeeldbanden. Ook na deze date waren we allebei nog even enthousiast, dus ik kon aan de gang.

Het was enorm leuk om te merken hoe deze hele andere setting bij mij een heel ander ontwerpproces in gang zette. Ten eerste moeten de banden niet te arbeidsintensief zijn qua werk, want anders kan ik niet genoeg voorraad maken. Dus op zoek naar relatief eenvoudige technieken, die toch een gaaf resultaat geven. Ten tweede moeten ze staan bij de kleuren leer die Paulien heeft. En ten derde, en dat was het leukste, het gaat er niet meer alleen om wat ik mooi vind, maar wat anderen potentieel mooi zouden vinden. En dat bleek mij zoveel meer ruimte te geven om ontwerpen te maken! Opeens kan ik wel kriebeliger of juist rustiger patronen maken. Combineer ik andere kleuren dan normaal. Maak ik asymmetrische ontwerpen (die ik als symmetrisch aangelegde beta heel ongemakkelijk vind!). Het lijkt mij wel een soort vrijheid te geven, terwijl ik eigenlijk meer regels heb om me aan te houden.

Eind januari toog ik weer naar Studio Hop met de eerste zes banden, die echt bedoeld waren als experiment om te kijken of het aan zou slaan. Paulien maakte een schitterend voorbeeld van een tas met band. Twee weken later kreeg ik een appje: de eerste drie zijn verkocht! Nog een week later was er weer een gebruikt voor een tas en weer even later kwam zelfs het verzoek om een band te maken in zwart en kobaltblauw.

Het experiment is dus geslaagd en wij gaan samen door! En welke band als eerste werd verkocht? Juist ja, de asymmetrische 🙂

De eerste drie tassen (foto’s Paulien Hopmans)

7 reacties

 1. Wat leuk Marieke, en wat zijn ze mooi strak geweven. Logisch dat ze ‘de deur uitvliegen’. Gefeliciteerd met deze samenwerking.

 2. Jeetje het kriebelt mij ook aan alle kanten. Ik ben echt een beginner maar super enthousiast. Wat een idee om de banden te gebruiken voor hengsels voor een tas.
  Ik ben nu banden aan het maken voor valstrikken vast te zetten voor het Middeleeuws weekend in het museum waar ik werk. Maar heb ook leer liggen om Middeleeuwse tasjes te maken aan de riemen. Idee dus voor te maken.

 3. Dag Marieke,
  Wat een geweldig goede samenwerking en prachtige geweven banden, handig op leer.
  Complimenten.
  Zelf weef ik ook banden voor tassen, en om ze wat steviger te maken doe ik dat met een dikkere inslag.

 4. Hallo Marieke, wat een leuk bericht om te lezen. De passie spat er vanaf en als ik naar de foto’s kijk ook het vakmanschap van jullie allebei. Er is nog veel te leren en ontdekken voor mij.

 5. “Die ik als symmetrisch aangelegde beta heel ongemakkelijk vind!”
  Hahaha, dit zou ik getikt kunnen hebben. En wat grappig dat die asymmetrische het eerst is verkocht 🙂

  Maar dit is een geweldig idee. De banden maken de mooie tassen extra speciaal!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *