De kogel is door de kerk!

En wat voor kogel …. Na jarenlang het weven als uit de hand gelopen hobby te hebben gedaan, wordt weven vanaf 1 september voor twee dagen per week ook echt mijn werk. Was het dat dan nog niet? Nee, ik werkte gewoon 38 uur per week op de universiteit en dit is een heel spannende nieuwe stap.

Er is een heel lange tijd aan vooraf gegaan. Een heeeeel lange tijd. Al in 2019 voerde ik een eerste gesprek met mijn leidinggevende dat ik het jaar daarop een dag minder wilde gaan werken om meer tijd aan het weven te besteden. Daar zouden we langzaam naartoe gaan werken en om te kijken of het beviel gaf ik af en toe op vrijdag cursus of nam ik een week vakantie om naar het Weefcollectief Fryslân te gaan.

Maar zoals met zoveel dingen kwam corona tussendoor. De workshops kwamen stil te liggen en mijn werk werd alleen maar meer in die tijd. Dus niets minder werken en plannen in de koelkast. Nou, niet helemaal, ik ontwikkelde wel langzaam door. Tutorials, online cursussen, een KvK registratie, een logo. Maar nog steeds alles in de vrije tijd. En alles ook nog wel een beetje onder de radar. Niet in de weefwereld, maar wel daarbuiten. Want durfde ik nu echt in de boze buitenwereld ook te zeggen dat ik weef? Werd dat niet heel suf gevonden? Er was toch echt een proces voor nodig voordat ik met opgeheven hoofd durfde te vertellen dat ik weef.

En er was nog een ander proces nodig: een werkgerelateerde burn-out met al heel snel de constatering van de bedrijfsarts dat ik echt niet meer terug kon. Een constatering waar ik hard aan heb moeten wennen, want ik wist dat hij gelijk had, maar afscheid nemen van een heel leuke baan en hele fijne collega’s is niet heel eenvoudig.

Dus dan moet je wat, want ik moest echt iets anders. Zou ik dan nu het weefbedrijf gaan starten in deeltijd? Kan het financieel uit? En hoe ga ik het dan inrichten naast een andere baan? Ga ik weven leuk blijven vinden als het ook mijn werk wordt en het geen vrijheid-blijheid meer is? Oef ….

Het antwoord is na vele gesprekken “ja” geworden, ik durf het aan. Als onderdeel van mijn re-integratie heb ik gewerkt aan het opbouwen van het bedrijf en heb ik er steeds meer vertrouwen in gekregen. Er ligt een heel bedrijfsplan, er liggen concrete doelen en alles is doorgerekend. Er is gaandeweg ook al meer doorgesijpeld naar buiten (ik stuur facturen met een heus factuurnummer!). Maar sinds deze week vind ik het officieel geworden: ik heb mijn deeltijdontslag ook echt ingediend en ik ga het gewoon proberen. En ik durf eindelijk heel erg hardop te zeggen dat ik professioneel wever ben. Met trots presenteer ik Mik Artwork and Communication, afgekort MAaC (even uitspreken 😉 )!

En de andere drie dagen? Daarin heb ik, in aangepaste vorm, een deel van mijn oude werk gelukkig weer kunnen oppakken. Maar nu eerst… vakantie!

Ontwerp logo: Krista Peeters Concepts & Design

34 reacties

 1. Marieke, gefeliciteerd met deze stap. Oude veiligheid loslaten en je hart volgen voelt heel eng. Maar het is het beste kado aan jezelf en je dierbaren. Doen waar je van gaat tintelen, daar wordt iedereen blij van. Heel veel succes en plezier.

 2. Gefeliciteerd met je grote stap, het lukt je vast, En weet je wat het belangrijkste is: Als je er zelf maar blij van wordt ko.t het helemaal goed

 3. Hartelijk gefeliciteerd met deze stap. Dat heeft heel wat denkwerk vereist. Fijn dat je in staat bent geweest om van koers te veranderen.
  Maar wel erg spannend uiteraard. Ik denk dat het wel goed komt!
  Ik wens je veel succes en ben benieuwd wat voor leuke dingen er gaan komen.
  Hartelijke groet.

 4. Wat geweldig Marieke, van harte gefeliciteerd met je nieuw Bedrijf.
  En wat goed dat je deze stap hebt genomen, dat gaat zeker lukken.
  Heel veel succes en vooral vreugde met het weven.
  Veel groetjes, Helma

 5. Wat heerlijk voor je Marieke. Heel veel succes na deze grote stap. Nu eerst vakantie vieren en dan: volle kracht vooruit.

 6. Wat ontzettend goed Marieke!! Er moet altijd iets gebeuren om n volgende stap te zetten. Suc6. Ik kijk uit naar je weef programma’s. Beste weef groet,Tilly:)

 7. Beste Marieke,

  ik vind het heel dapper van je om deze stap te maken.
  Heerlijk vooruitzicht om van je bandweefhobby en ook voor je beroep het weven te integreren met je deeltijdbaan.
  Ik wens je veel succes.

  Groetjes
  Jolanda

 8. Van harte gelukgewenst met dit grote gebeuren. Als iemand het kan, dan ben jij het
  wel met al je kennis en inzicht.Een fijne vakantie en de hartelijke groeten van ons beiden.

 9. Wat een goede moedige stap, Marieke. Ik volg op afstand en geniet altijd van je nieuwsbrief met vaak prachtige foto’s van je werk.

  Heel veel succes & hartelijke groet,
  Jacqueline

 10. Goed dat je er nu voor gaat! Veel succes en vooral ook plezier gewenst.

  (NB Als iemand ervoor zorgt dat weven niet als suf wordt gezien ben jij het.)

 11. Wow, wat fantastisch voor je. Heel dapper, maar van mij uit gezien zo logisch. Jij bent weven. Ik wens je heel veel succes toe!!!!

  Groetjes van Ireen

 12. Weven suf? Welnee! Het is een eeuwenoude kunst en jij houdt het in stand. Hangt zelfs in musea (zie Anni Albers). Mij heb je in ieder geval geïnspireerd. Ik kijk uit naar je eerste boek, Make-A-Long i.s.m. garenproducenten e.d. 😉 zoals ook al in de brei- en haakwereld gebeurt. Heel veel succes en een hele fijne vakantie gewenst!

 13. Gefeliciteerd Marieke! Een hele stap, maar je hebt er goed naar toe gewerkt. En het zal je zeker lukken, daar ben ik van overtuigd!

 14. Beste Marieke.
  Wat leuk en goed te lezen dat je deze stap hebt gemaakt en ik wil je er ook mee feliciteren. Een aantal jaren geleden heb ik een workshop bij jou gevolgd en ik lees nu jaren met plezier je bandweefblog. Ik hoop je dan ook in de toekomst weer eens te treffen in uitoefening van je werk. Een fijne vakantie en hartelijke groetjes, Marion.

 15. Gefeliciteerd Marieke!
  Wat heerlijk voor je.
  Ruim een jaar geleden heb ik mijn baan bij de apotheek opgezegd, en kreeg ik de kans om te gaan werken in een hele leuke handwerkwinkel in Apeldoorn, de HandwerkTempel. (De winkel is van Sylvia Verhoef.)
  Nu geef ik samen met collega’s workshops en cursussen in weven, haken en breien, wol verven etc. en sta in de winkel. Van al mijn hobby’s heb ik mijn werk kunnen maken.
  Geniet van je vakantie. Ik wens je veel succes me je nieuwe bedrijf
  vriendelijke groet, Ans

 16. Wat fijn en goed dat je dit besluit hebt genomen
  Ik wens je heel veel plezier
  En professioneel , daar twijfelt toch niemand aan 😊😊
  Veel succes
  En fijne vakantie.

 17. Geweldig dat je deze stap hebt genomen, van hobby je werk maken. Ik wens je veel succes en ws kom ik weer eens een banden cursus volgen, wellicht dubbel weven.

 18. Heel veel succes met MAaC maar vooral ook heel veel werkplezier! Ik vind het leuk dat ik je heb leren kennen en kom dit jaar zeker nog een keertje weven😊
  Fijne vakantie!

 19. Een weefbedrijf ……..WoW. Ik heb al veel van je geleerd in de online cursus en door jouw filmpjes op YouTube en ervaar je als een goede docent.

  Veel succes én plezier bij deze stap.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *