A child in a cradle

Ongeveer een jaar geleden schreef ik over Woven Poem, een project van beeldend kunstenaar Marieke Gelissen. Bij een door haar gevlochten rieten mand mocht ik met 5 anderen een gedicht van 24 regels weven. Dat was een jaar geleden en toen …. werd het stil. Wie de dailies volgt zag nog wel eens een lettertje voorbij komen. Wie Weven of Métier leest, heeft een mooi artikel kunnen zien. Maar verder was het stil.

Tot nu dan! Want gisteren is de expositie “A Child in A Cradle” geopend bij Van Zijll Langhout Gallery in Amsterdam. En daar moest ik natuurlijk wel even naartoe. Marieke heeft er een heel mooi compleet verhaal van gemaakt. De mand met de banden is natuurlijk de grote blikvanger, al hangend in het midden van de galerie. Daarnaast is er een grote foto van het gedicht als geheel, historische foto’s over het gebruik van manden, een audio-opname met een sprookje over een mand… Gewoon mooi!

Ik was hierdoor weer even terug in de afgelopen zomertijd. Want wat hebben wij weefsters een plezier beleefd aan het maken van de banden en wat was dat appgroepje druk! Marlies, die een week op PostNL heeft moeten wachten, maar toen toch garen kreeg. Annemieke die nog steeds een set roze kaartjes heeft doordat de wol zo af gaf. Arina, die denk ik nooit meer met 16/2 katoen gaat kaartweven. Marion, die haar eerste ervaring met weven op een getouw had. Karoline die losging op het ontwerpen van randen. En ik, die een band zo kort vond worden, en erachter kwam dat ik een compleet woord vergeten was. Maar alles werd even mooi en de foto’s vlogen over en weer. Zo stimulerend dat iedereen lang voor de deadline klaar was.

Ook het andere proces vond ik interessant om van de zijlijn mee te maken. Het aanvragen van financiering, het zoeken van een expositieruimte, de timing van publicaties en dan gisteren weer. De manier waarop Marieke van een mand met banden een echt verhaal heeft weten te maken is echt geweldig. Zo pak je dat dus aan als kunstenaar!

En voor wie nu echt wil weten hoe het eruit ziet: ga lekker een dagje naar Amsterdam en neem dan een kijkje bij Van Zijll Langhout!

A CHILD IN A CRADLE

13 Mei – 18 juni 2023
Van Zijll Langhout Gallery, Brouwersgracht 161, Amsterdam
Openingstijden: woensdag t/m zaterdag van 10-17

Foto: Gert Jan van Rooij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *