Woven poem

Soms komen er van die mooie dingen op je pad. Zoals een totaal onverwachte mail van Marieke Gelissen, een beeldend kunstenaar uit Amsterdam. Zij wilde voor een project een uit wilgentenen gevlochten mand combineren met geweven banden en of zij mijn advies daarover mocht vragen. Mijn nieuwsgierigheid was gewekt, dus ja, natuurlijk!

Het werd een belletje en ik weet nog goed dat Marieke vroeg “ja, ik weet helemaal niet of het kan hoor, maar ik zou zo graag teksten geweven hebben in banden”. Volgens mij had ze mijn zeer spontane antwoord dat dat helemaal niet zo moeilijk was niet zien aankomen. Maar deze reactie leidde tot een date bij mij thuis. Dat werd een heel inspirerende ochtend met als eindresultaat een beoogde samenwerking.

Daarna begonnen de allereerste voorbereidingen: Marieke vroeg steun aan Fonds Kwadraat, ik ging me vast oriënteren op technieken, lettertypes en materiaal. In april kwam het goede nieuws dat Fonds Kwadraat het project van Marieke wilde steunen en was het tijd voor de tweede date bij Marieke in het atelier. Marieke had een gedicht van 24 regels opgebouwd uit zinnen uit legendes en verhalen waarin een gevlochten mand een symbolische of mythische rol vervult uit het boek ‘Basketwork through the ages’ van H.H. Bobart. Ik had ook niet stilgezeten en had verschillende lettertypes gevonden voor kaartweven en bandweven. En niet onbelangrijk: wevers gevonden om mee te helpen, want 24 dichtregels voor eind augustus doe je niet even in je eentje.

De proeftijd kon beginnen: 7 banden om technieken, lettertypes, materiaal en kleuren te testen. Twee lettertypes sneuvelden, het fluorbandje was ook wat te veel van het goede en intermesh met linnen bleek een complete ramp. Maar al met al waren de proeven meer dan geslaagd. Afgelopen donderdag was daarom date 3 met Marieke en hebben we alle technieken, materialen en kleuren bepaald. Een ontzettend geschuif met klossen garen, even afstand nemen, nog een keer kijken en besluiten. Wij waren meer dan tevreden over het resultaat en over onze leuke en goede samenwerking. Als echte nerd heb ik vervolgens alles in een grote excel gezet, zijn de bestellingen uitgezet en is het werk verdeeld onder het enthousiaste team dat naast mijzelf bestaat uit Annemieke, Arina, Karoline, Marion en Marlies.

Project “Woven poem” is van start!

het boek

Marieke Gelissen

Intermesh met linnen

Kleurenselectie

Verwijzingen naar leuke lettertjes

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *