In relatietherapie

Een hele tijd geleden werd ik gebeld door Anneke Kersten of ik docent wilde zijn tijdens Weaving International: een vierdaagse weefcursus voor wevers uit Nederland en België. Elke dag stond een andere cultuur centraal en of ik de workshop wilde geven voor de dag “Sami-cultuur”. En daar kwam het: sami-weven op de traditionele manier, dus met een bandweefkam.

De bandweefsels van Freerk Wortman

Uhm…. de bandweefkam en ik hebben niet zo’n heel goede relatie. Diplomatiek heb ik altijd tegen medewevers gezegd dat ik het niet zo prettig vond weven; de eigenlijke mening die daarachter zat was “onding”. Je moet van heel breed naar heel smal en je zit nog eens vast ook. Maar bijdragen aan een Sami-dag, met ook nog een lezing van Maaike Halbertsma, is wel erg leuk. Tijd voor de bandweefkam en mij om aan de relatie te werken.

Nog voordat ik met voorbereiden begon, kwamen er een paar sympathieke bandweefkammen het ijs breken. Freerk Wortman, die ik ken als Naam in het kaartweven, bleek ook veel aan bandweven met de weefkam hebben gedaan. Ik voelde mij zeer vereerd toen ik van zijn weduwe zijn bandweefkammen kreeg, “omdat ze bij mij in goede handen waren”. En wat een mooi werk zat daar op! Van het iets grovere werk, tot heel erg fijn werk. Het kon dus wel met zo’n kam.

Dit maakte dat ik iets positiever aan de voorbereidingen begon. Mijn verwachting was dat ik voor de workshop alles zou moeten inrijgen, omdat er anders geen tijd zou zijn om te weven. Maar bij mijn proefband bleek het inrijgen echt heel veel simpeler dan gedacht: dit kon allemaal makkelijk in de tijd! En het weven: het viel mij niet tegen, eigenlijk was het best leuk om zo met die kam te prutsen. Dus na mijn oefenstukje kwam de grote uitdaging: de Baltic band van Freerk een eindje verder brengen. Heel voorzichtig heb ik het werk ontvouwd, want het lag al wat jaren te liggen, maar wat een genie was die man! Een ingenieus simpel ophangsysteem met een oogje, een heel dun extra weefkruis vastgeplakt met schilderstape om goede breedte te behouden, wat het weven van zo’n brede band makkelijker maakt. Heel ver ben ik nog niet gekomen, want ik weef nog duidelijk slordiger en het moet wel netjes worden, maar ook dit kon ik!

De bandweefkam won aan terrein en zeker sinds de workshop van vandaag kan ik niet anders zeggen: de relatietherapie heeft geholpen! De bandweefkam en ik zijn vrienden geworden, want wat was het leuk om te zien hoe snel iedereen dit op kan pikken, hoe makkelijk je het inrijgen uit kunt leggen en welke resultaten er in relatief korte tijd behaald zijn. En ook niet onbelangrijk: ze zijn zo heerlijk fotogeniek!

Tien blije cursisten en een blije juf aan het einde van de dag en een workshop die voor herhaling vatbaar is. En mijn bandweefkamacties blijven niet beperkt tot workshops. Want deze juf gaat nog even verder oefenen op het smalle kammetje, zodat zij de band van Freerk mooi kan afronden. Een heel bijzonder cadeau, wat ik op deze manier eer aan kan doen.

4 reacties

  1. Wat super Marieke, allereerst dat jij de kammen hebt gekregen van Annemarie, maar ook dat jij er zo heerlijk mee bezig kunt zijn. Freerk was lid van Weefkring Den Haag. Hij deelde zijn bevindingen met de banden met ons. Hij was een goed verteller en deelde zijn bevindingen graag. Ik den k inderdaad dat jij een goede ontvanger bent van zijn spullen en ik wens je nog heel veel plezier en succes.

  2. Mooi zeg! En die weefkammen zien er een stuk beter uit dan die jij eens besteld hebt voor ons, weet je nog. Die van mij ligt nog ongebruikt in een bakje. Misschien toch naar eens tevoorschijn halen. Je hebt ne weer geïnspireerd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *