Het Little Looms avontuur

Voor het tijdschrift WEVEN van Weefnetwerk interviewde ik Barbara Goudsmit. Een jonge weefster die was opgevallen door haar publicatie van een kaartgeweven plaathanger in Little Looms, het zusje van het bekende weeftijdschrift Handwoven, maar dan voor (zoals de naam al zegt) kleine weefgetouwen. Doordat ik graag een foto uit de publicatie van Barbara wilde gebruiken, kwam ik in contact met de editor van Little Looms. En die gaf aan dat zij graag meer artikelen over kaartweven wilde publiceren, dus of ik niet wat kon doen??

Ik was natuurlijk geïnteresseerd, dus ik ging eens kijken op de website wat ik daarvoor moest doen. Dat viel nog niet mee. Het werkt met een call: je mag projecten indienen en een selectiecommissie bepaalt of jouw idee publicatiewaardig is. Maar dat is niet het enige: je moet werken binnen een bepaald thema en je krijgt een kleurenschema. En dat alles moet worden ingediend ongeveer een jaar voordat het nummer ook daadwerkelijk verschijnt….

Voor het winternummer van 2022 had ik in november 2021 dus nog twee weken om een kaartweefsel te bedenken en uit te werken voor het thema “Lezen”. Okee, ik had dit nummer over kunnen slaan, maar het idee was er eigenlijk wel: een brillenkoker in een pebble-dubbelweefsel. Ik wist toen nog niet of het technisch ging lukken: theoretisch zou het moeten kunnen, maar klopte mijn theorie?

Snel aan de slag: ik had gelukkig wel de juiste kleuren in huis. Wat dikker materiaal, want dat schiet tenminste op. En voor de maat een piepkleine leesbril, want het moest natuurlijk vlug-vlug. Het lukte! Met wat weeffouten, die ik op de foto’s keurig verstopte onder de leesbril, verstuurde ik mijn voorstel met als titel “Tablet woven glasses case”. Twee weken later kwam het bericht: geselecteerd!!

En toen mocht ik dus weer aan de bak: alles in het net uitwerken, volgens een bepaald format. Een heel gedegen format, dus dat werkte prettig. Nog een keer weven, want je moet je product wel opsturen naar het tijdschrift. Dan wil je dus echt geen weeffouten meer. Maar het spannendste gedeelte was eigenlijk de post: mijn brillenkoker heeft een week of 6 gezweefd tussen Amerika en Nederland…

Daarna werd het steeds leuker: je stuurt een brillenkoker per post en een Word-document met platte tekst per e-mail en je krijgt vervolgens een enorm mooi opgemaakt artikel ter keuring. Nog zonder foto’s, maar mijn illustraties waren al geweldig gepimpt! En deze week kwam dan eindelijk “Little Looms” met ontzettend mooie, professionele foto’s. Zo gaaf om te zien! En mijn titel “Tablet woven glasses case”? Die was omgedoopt tot “A spectacular spectacle pouch”! 🙂

Voor iedereen die de brillenkoker wil weven:
hier de link naar Little Looms

Photocredits: Matt Graves en Long Thread Media

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *