Een weekje Kunstacademie Zuyd

Half januari appte Willemien Ippel van Crafts Council Nederland “Heb jij tijd om in april 3 dagen les te geven aan de Kunstacademie in Maastricht?” Kunstacademie? Ik? Een beetje overdonderd en na de check of ik vakantiedagen op kon nemen zei ik eerst ja en vroeg toen aan Willemien of ze iets meer kon vertellen. Het ging om een projectweek in de laatste week van april en de eerstejaars studenten konden dan kiezen uit vier workshops, waarvan bandweven er één was. Best heel erg leuk om eens met jonge, creatieve mensen te gaan werken. En o gut, de Koning kwam ook nog in Maastricht tijdens die week….

In de loop van de tijd kwam er meer informatie: wie de andere docenten waren, dat we in een hotel op het Vrijthof zaten, dat er 14 (Veertien!) studenten voor mijn workshop hadden gekozen en dat we een lesprogramma moesten opstellen waarin ook veel ruimte was voor zelf experimenteren. Ik keek ernaar uit en vond het tegelijkertijd spannend, want 14 19/20-jarige kunstacademiestudenten is wel een heel ander publiek dan waar ik normaal workshops aan geef.

Nu is het alweer afgelopen: een week die echt voorbij is gevlogen en wat heb ik genoten! Ik trof leuke gast-mededocenten in Amandine David, Evey Kwong en Jeanny Bouwen en we werden ontzettend hartelijk ontvangen door de programmaleiding van de kunstacademie en Willemien zelf. Maar het belangrijkste: de ontzettend gemotiveerde, enthousiaste en gezellige groep van uiteindelijk 12 meiden. Er is heel erg ijverig gewerkt en er zijn goede resultaten behaald bij het bandweven op dag 1, kaartweven op dag 2 en kettingkruisen op dag 3. Het is heel erg mooi om te zien hoe deze generatie zich bewust is van materiaalverspilling en duurzaamheid en hoe dit onderwerp van gesprek was: geen enkel restje van een ketting werd weggegooid, maar werd of zorgvuldig opgerold of werd meegenomen naar huis om er nog wat mee te doen. Ook de creativiteit was inspirerend: een aantal studenten sloeg aan het experimenteren met het maken van patronen met de inslagdraad en dat gaf verrassend leuke resultaten! Maar voor mij het meest bijzonder was de student die achteraf naar mij toe kwam met de woorden: “Dank je wel voor je workshops, deze week heeft veel voor me betekend. Ik heb eindelijk iets gevonden waarbij ik kan ontspannen en dat is voor mij heel belangrijk. Ik ga hier zeker mee door, ik heb al een inkle loom gekocht.” Bijzonder omdat zij dit zo uitsprak, bijzonder omdat ik een heel klein verschilletje heb kunnen maken en bijzonder omdat het voor mij zo enorm herkenbaar is. Ontroerd geniet ik nog een avondje na.

  • Kettingkruisen
  • De resultaten!
  • Spelen met de inslagdraad
  • De Kunstacademie 🙂
  • Workshop van Jeanny Bouwen
  • Nice!!!
  • Workshop van Evey Kwong
  • Sleutelhangers in gebruik
  • Workshop van Amandine David

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *