Braids 2022 in één band

Een dag na de Braids conferentie 2022 in Svendborg, Denemarken en ik zit redelijk brak, maar vol nieuwe kennis en inspiratie dit blog te tikken. Wat een geweldige week!!! Een ontmoeting met veel van mijn kaartweefhelden en andere bekende draadjesliefhebbers. Een week vol lezingen en workshops, waarin ik zo verschrikkelijk veel heb geleerd. Maar niet alleen dan, want ook tijdens ontbijt, lunch en diner ging het maar door. Een week waarin ik de conclusie trok dat ik me kan meten met mijn eigen kaartweefhelden, maar me tegelijkertijd realiseerde dat ik nog verrekte weinig weet.  Een week waarvan ik er nog heel veel meer zou willen hebben.

Het is allemaal teveel om in een blogje te vatten. Maar eigenlijk is de hele week samen te vatten in deze band. De techniek van de band is de Mamasa techniek, geleerd van Keiko Kusakabe en Takako Suzuki. Het proces was al interessant, want taal bleek onbelangrijk. Het Engels was niet best en het was soms moeilijk te onderscheiden waar het Japans ophield en het Engels startte en andersom. Maar dat deed er allemaal niet toe: de demonstraties waren perfect en iedereen hielp elkaar, waardoor we allemaal een stuk geweven hadden aan het eind van de dag. 

De dag daarna volgde ik een workshop in afwerkingen van Sami banden van Anna Ciucka Sjursen. Wat een kennis en vaardigheid heeft zij! Ik wilde heel graag een type afwerking leren en je mocht vragen wat je wilde, dus ik zag mijn kans schoon. En het bleek eigenlijk heel eenvoudig.

In de spaarzame vrije uurtjes (en eigenlijk vooral tussen 6 en 8.30 ’s morgens) heb ik de band afgemaakt, want vrijdag wilde ik m laten zien op de pop-up tentoonstelling van alles wat iedereen gemaakt heeft tijdens de week. Deze band representeert voor mij wat Braids 2022 is geweest: de interactie met andere wevers en vlechters, het overdragen van kennis, de uitwisseling van culturen. En dat kun je niet beter uitdrukken dan in een door een Nederlandse in Denemarken geweven rood-wit-blauwe band, in een Indonesische techniek onder leiding van twee Japanners en afgewerkt zoals de Sami dat doen.

Voor wie het interessant vindt: Hier een verslag van Braids 2022, waarin ik wat dieper in ga op de dagen en vooral de weefsels waaraan ik gewerkt heb.

Resultaat van een dag workshop

Sami afwerking

Detail

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *