Wat kan ik jou nou nog leren?

In februari van dit jaar schreef ik me in voor de weefweek Syrische Tentbanden weven bij Mirja Wark van Golden Haand. Mirja reageerde vrijwel meteen met “Marieke, wat leuk dat je wilt komen! Maar wat kan ik jou nou nog leren in het bandweven?”. En daarbij de opmerking dat ik de enige was, die zich had ingeschreven en dat er wel minstens drie deelnemers moesten zijn.

Leren kun je altijd, maar ook al zou ik weinig leren, dan nog had ik gewoon heel erg zin om een week met gelijkgestemden bij Mirja te weven. Dus dat was geen issue. En het aantal deelnemers ook niet: nog twee deelnemers erbij tussen februari en augustus moest toch zeker ook lukken?

Niet dus… ik was en bleef de enige inschrijving. Maar Mirja had een voorstel: als je nou in plaats van een week twee dagen komt? Mijn workshop werd hiermee niet helemaal gecancelled en Mirja kreeg op die manier meer tijd om een tentoonstelling voor te bereiden. Ik vond het zo’n leuk en aardig voorstel dat ik meteen “ja, graag!” heb gezegd.

Nu is het alweer achter de rug. Ik zit in mijn B&B in Oude Pekela nog na te stuiteren van twee heerlijke dagen! Niet alleen op weefgebied, maar in alle opzichten was het een feestje. De gastvrijheid van Mirja en haar man, de ontmoeting met René van “Het atelier van Lotte en René“, de gezelligheid, de heerlijke lunches, het gesnuffel in de bibliotheek….: gewoon alles.

Het leren? Daarover had Mirja zich geen zorgen hoeven maken. Ik had nog nooit een 8-schachtsgetouw van begin tot einde opgespannen, terwijl er iemand meekeek hoe ik het deed (“ik had me nooit gerealiseerd dat jij dit nog nooit hebt gedaan!”). Mirja ontdekte ook al snel dat ik geen held ben in knopen leggen en vlechten en de middag van dag 2 heb ik dus afwerktechnieken geleerd. En dan al die handigheidjes die niet in boeken en op Youtube filmpjes staan!

Het resultaat van de dagen is een opgespannen getouw, waarop uiteindelijk een Omaanse band is gekomen en geen Syrische. Met daarnaast een tas vol boeken, een hoofd vol kennis en nieuwe ideeën en een zeer waardevolle uitbreiding van mijn weefkennissenkring. Mirja, dank voor alles!

3 reacties

    • Het is een schitterende band geworden. Er komen steeds meer technieken boven water nu ik mij in weven verdiep. Zoveel landen, zoveel technieken waarschijnlijk. Erg gaaf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *