Nu ik met de Daily Band Practice zoveel banden heb afgemaakt en de vakantie voor de deur stond, mocht ik van mezelf een nieuwe, arbeidsintensieve band opzetten. Karoline (één van mijn cursisten) had een vogeltjesband gemaakt in een vier kleuren pebbel met kaarten uit één van de werkschriften van Marijke van Epen en die wilde ik graag maken. Ten eerste omdat ‘ie gewoon gaaf is, ten tweede omdat het mij nooit gelukt is om een vier kleuren pebbel echt mooi te krijgen en Karoline het gewoon kon, dus de hulplijn was goed bereikbaar. En ja, de leerling helpt inmiddels de juf, hoe leuk is dat!
Een vier kleuren pebbel wordt een dubbelweefsel en die weef ik altijd rond met één shuttle. Dus vol goede moed ging ik aan de slag met 64 kaarten ingeregen met Scheepjes Maxi en ook Scheepjes maxi als inslag. Dat werd niet zoals ik wilde: de vogels werden langgerekt en aan de zijkanten liepen de lijnen wat scheef. Opnieuw beginnen dus, met een veel dunnere inslagdraad. De vogeltjes werden mooier, maar nog steeds liep het naar de randen scheef. Tijd voor de hulplijn, die meteen reageerde “Oh ja, het bootmodel!”. Om het bootmodel tegen te gaan zou ik alleen de randkaarten moeten draaien aan de kant waar ik in moest slaan.
Lekker antwoord. Want met het rondweven sla je in één toer altijd aan beide kanten in: heen door de bovenste sprong en terug door de onderste sprong. Dus hoezo ‘aan de kant waar je inslaat’? Dat stond ook wel in de boeken van Marijke, maar ook dat had ik nooit begrepen. Mijn volgende app was dan ook “Maar hoe dan?”. Het antwoord wat daarop begon met “Je hebt je twee shuttles….”. En toen klikte het: twee shuttles! Karoline appte nog verdere instructies, maar dat was eigenlijk al niet meer nodig. Twee shuttles, die je beide vanaf dezelfde kant inslaat, maar wel telkens kruist om een dichte zijkant te krijgen. Dan sla je inderdaad elke toer maar van één kant in en kun je dus alleen die randkaarten draaien.
Ik dus vrolijk aan de slag met de dunne inslagdraad en de techniek werkte perfect: dag bootmodel! Alleen scheelt het nogal veel in hoogte, dus deze derde poging leverde wat geplette vogels op. Opnieuw de boel weer losgeknipt, maar de oplossing lag nu voor de hand: weer terug naar Scheepjes maxi voor de inslagdraad. En eindelijk was daar het gewenste resultaat: mooie zijkanten, rechte lijnen in het patronen, vogeltjes in verhouding. Vier keer is Scheepjesrecht!
De dubbele sprong bij een vier kleuren pebbel.
Eén shuttle: inslaan van rechts naar links in de bovenste sprong en van links naar rechts in de onderste sprong. Aan beide kanten moeten de randkaarten gedraaid worden.
Twee shuttles: beide shuttles van rechts naar links. De kleine in de bovenste sprong, de grote in de onderste sprong. Alleen de randkaarten rechts draaien. In de volgende toer de shuttles van links naar rechts doorhalen, nu de grote bovenlangs de kleine onderlangs. Alleen randkaarten links draaien.
Wat schitterend! Ik heb dit patroon al zo vaak bewonderd! Super dat het gelukt is!