Eén jaar dailies / eekhoorns persen

31 December 2021… Een jaar geleden besloot ik om net als Jennifer Williams dagelijks 15 minuten te gaan bandweven om al mijn onafgemaakte banden eens af te maken. En ik heb het volgehouden! In vakanties, met hoofdpijn, tussen verjaardagen door en op gewone dagen. Als ik heel eerlijk ben, heeft het volledige thuiswerken wel geholpen: reistijd werd weeftijd en er ligt standaard een kaartweefplank op het kookeiland voor tijdens koffie-, thee- en lunchpauzes.

Als klap op de vuurpijl op deze oudejaarsdag is eindelijk ook de Eekhoornband af. De band waar het eigenlijk ook allemaal mee begon. In mijn blogje van een jaar geleden had ik het al over “die vermaledijde eekhoorns die me kwaadaardig toegrijnzen”. Ze zijn dat nog vrolijk een heel jaar blijven doen en het werden er langzaam steeds meer die begonnen te grijnzen 🐿️

Wat is nu het verhaal achter die eekhoornband? Opgegroeid in de randstad waren loslopende eekhoorntjes voor mij het ultieme symbool van vakantie. Zelfs nu ze in gewoon in onze achtertuin lopen, krijg ik er nog steeds een vakantiegevoel bij. Dus toen we bij de nieuwe huiswerkopdracht voor de Banden van de Andeskring onder andere een patroon van een eekhoorntje kregen, wist ik het wel. Het werd een eekhoorntjesband!

De allereerste eekhoorn beviel me al niet. Hij liep op hoge hakken en had stekels op neus en wimpers. Acht draden eruit geknipt en een nieuwe tekening later had ‘ie iets minder hoge hakken, maar één van de stekels moest blijven om niet al te lange flotteringen te krijgen. De eerste zes eekhoorns vond ik leuk, daarna werd het toch wel heeeeeel saai weven. Maar ik wist ook dat de band in geheel aan kracht zou winnen, als ik zo veel mogelijk eekhoorns zou weven. Elke eekhoorn met meer tegenzin en op een gegeven moment is hier de kreet ontstaan “Marieke perst er weer een eekhoorn uit.” Klinkt lekker fout, maar het geeft wel goed mijn gevecht met de eekhoorns aan. De band mocht zeker niet mee 2022 in, dus het was nog even snel eekhoorns persen. En met het resultaat ben ik toch wel heel erg blij: inderdaad zit de kracht in de herhaling!

Dan nu op naar 2022. Ik heb het eigenlijk wel heel stimulerend gevonden om dagelijks “gedwongen” te zijn een stukje te weven. Gewoon voor mezelf, maar ook de reacties die ik krijg op Instagram zijn erg leuk. Het heeft me in contact gebracht met andere wevers, het heeft mensen geïnspireerd. En dat heeft mij weer de nodige inspiratie opgeleverd. Omdat ik bleef twijfelen, heb ik gewoon mijn volgers laten kiezen door een poll op Instagram met als keuzes Daily band 2022, Daily Weaving 2022, Weekly Weaving en Please stop! Het resultaat: 2022 komt in het teken van verbreding te staan. Daily band practice wordt Daily weaving practice. En sorry aan die ene volger die vind dat ik moet stoppen… 😉

2 reacties

  1. Ik heb genoten van je dagelijkse portie bandweven!
    En ik kijk uit naar meer…

    Fijne jaarwisseling en alle goeds voor een beter 2022!

    Groeten van Judy
    Studio Noord-Weveland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *