De Blijf-Binnen-Baltic cursus

Het wordt een rare Pasen met de Corona-crisis. Lekker weer, vrije dagen en iedereen zit thuis. Wel met een heel goed doel, maar vreemd is het wel hoe in 6 weken de wereld er opeens anders uitziet. Nu ik na vier weken thuiswerken weer een beetje een ritme heb gevonden en mijn familie en vrienden nog allemaal in goede gezondheid zijn, staat het hoofd ook weer naar weven, ontwerpen en schrijven. Dus voor de gelegenheid dacht ik dat het leuk zou zijn om een Blijf-Binnen-Baltic cursus te maken voor het Paasweekend; een mooie tijd om een nieuwe techniek te leren!

Toen ik begon met bandweven was de tweede techniek die ik mezelf aanleerde het Baltic Style weven met een filmpje van Edyth Miller. Ik vond het een heerlijke techniek om te doen; vrij simpel en je kunt er zoveel verschillende patronen mee maken! Ook op internet zijn er veel patronen te vinden of makkelijk om te zetten als je zoekt op “bead patterns” of “russian embroidery”. Een ideale techniek dus om als vervolg op een beginnerscursus bandweven aan te bieden.

Dat had ik gedacht…. Een handleiding later en twee workshops verder bleek de techniek voor velen niet zo makkelijk. Waar ik de techniek heel logisch vond, bleken mijn cursisten ermee te worstelen. Door proberen te analyseren waar mijn cursisten tegenaan liepen, begon ik langzaam te begrijpen wat er zo lastig is aan de techniek: je ziet telkens maar de helft van de patroondraden (namelijk die in de bovenste laag) en van de andere helft moet je weten waar ze zitten. 

Dus daarom is er nu een heel pakketje voor de Paasdagen (en daarna):

  • een YouTube filmpje met de techniek
  • een beginnersblad met patronen voor 7 patroondraden
  • een uitgebreide tutorial met foto-uitleg en meer patronen, tot wel 23 patroondraden
  • en op Tweede Paasdag een heus Baltic-spreekuur waarvoor je je in kunt tekenen

Mijn dank gaat uit naar Loes voor het testen van het filmpje, naar Arina voor het verzinnen van een notatie om het leren lezen van de patronen eenvoudiger te maken en naar Marion en mijn moeder voor het meelezen en keuren van het filmpje en de foto’s. 

Ik wens je heel veel plezier met het Baltic Style weven, want echt: het is zo leuk!

Verwijzingen

 

Eén reactie

  1. Hi Marieke, Ik zat pasgeleden nog aan je te denken: hoe zou het met Marieke zijn met altijd een volle agenda en nu wat minder vol. Maar je hebt als altijd weer iets gevonden om mensen mee te vermaken. Vind je het een goed idee als ik deze mail doorstuur naar de leden van de Weefkring? Van mijzelf in elk geval: dank voor deze mail en de Blijf-Binnen-Balticcursus. Ik weet niet of en wanneer ik hier echt mee aan de slag ga want ondertussen heb ik zelf allerlei weefprojecten op stapel staan.

    Fijne paasdagen en ik hoor graag van je terug.

    Groetjes, Mariet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *