Baltic in Zuid-Amerika

Voor mijn eerste bijeenkomst van de Kring van de Banden van de Andes werd mij gevraagd of ik een aantal van mijn banden wilde meenemen om te laten zien. Natuurlijk! Dus ik had een selectie gemaakt van mijn mooiste banden, waaronder één band in Baltic Style. Oeps. Ik had er even niet bij nagedacht dat Baltic Style natuurlijk niet uit de Andes kwam. Je hebt wel zoiets als Q’ero, maar dat is net niet helemaal hetzelfde. Goeie entree, Marieke ….

In mijn CCC-challenge was ik aangekomen bij Band 10: One-color Supplementary Warp. Ik lees de omschrijving, bestudeer het haspelschema en kan maar tot één conclusie komen: dit is dezelfde techniek als Baltic! De patronen zijn weliswaar heel anders (je hoeft niet op te letten of je per ongeluk een hakenkruis weeft), maar de opzet en het weven verschillen niet. Het voelde alsof met terugwerkende kracht mijn eer werd gered. 😉

Bij de band werd ook nog een tweede variant beschreven. Bij deze variant manipuleer je niet alleen de patroondraden, maar ook de achtergronddraden. Als je een patroondraad opneemt, laat je de achtergronddraad rechts daarvan vallen en als je een patroondraad laat vallen, neem je de achtergronddraad rechts ervan op. Dat moest ik natuurlijk ook uitproberen en het resultaat verbaasde me. Je verandert iets heel kleins in je manier van weven en opeens ziet je band er heel anders uit. De kenmerkende stippeltjes zijn grotendeels verdwenen en de achtergrondkleuren komen veel meer naar voren.

En de geleerde les? Dat het toch elke keer de moeite waard blijft om de instructie helemaal te lezen en niet te denken “o, ik snap het, we gaan aan de slag!”. Want als ik dat had gedacht, dan had ik variant twee nooit ontdekt!

Verwijzingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *