Van aardbei naar doodshoofd

Dit najaar geef ik een serie verdiepingslessen bandweven bij het Weefcollectief Fryslan. Vier lessen op rij en dat betekent dat ik aan de bak mag met handleidingen schrijven en patronen ontwerpen voor vier verschillende technieken. Eén van de technieken die we gaan doen is Krokbragd; met drie lagen voor de beginners en met vier lagen voor de meer gevorderden. 

Voor de vier-lagen-krokbragd (wat dan strikt genomen geen krokbragd meer is, maar herdersweefsel) had ik een aardbei ontworpen en die op mijn inklette gezet. In de ontwerp- en oefenfase heb ik altijd een hotline met Marion (Verloop). Mijn eerste aardbei was net niet helemaal aardbei en dat zag Marion ook: “1 rood draadje minder en je hebt een aardbeienskelet”. 

Die opmerking maakte dat de aardbei afgeknipt in een hoekje kwam en ik verder ging met het doodshoofdje. Leuk voor Halloween! Het leek me simpel: gewoon de aardbei in zwart-wit opzetten en dan heb je een doodshoofd. Dat had ik gedacht; er bleek veel meer te zitten achter deze techniek dan dat ik wist en eigenlijk heb ik puur mazzel gehad dat die aardbei in eerste instantie nog zo goed lukte. De eerste poging doodshoofd kreeg opeens een verschoven onderkaak en een deuk in z’n schedel. De tweede poging doodshoofd leek beter, maar was punk. Toch was die niet onaardig en dus stuurde ik het andere weefchatgroepje de testvraag “Zien jullie wat dit is?”. Waarop Annemieke meteen antwoordde: “Wat ben jij nou aan het weven, doodshoofdjes????”. Dat zat dus wel goed, maar het bleef mij wel dwars zitten dat ie punk was.

Door alle oefening ging ik in de inns en outs van de techniek steeds meer begrijpen. Als test voor mijn begrip koos ik nu heel bewust een andere opzet en er gebeurde bijna helemaal wat ik dacht dat er zou gebeuren. Alleen was de schuine lijn veel uitgesprokener dan ik had verwacht en werd het nu een doodshoofdje met punthoofd. Dus terug naar mijn eerste opzet, die wat ingewikkelder is om op te spannen, maar waar tenminste wel een mooi doodshoofdje uitkomt.  Want de looks blijven belangrijk, ook voor doodshoofdjes. 

Happy Halloween!

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *