Takkenwerk :-)

Net na het verschijnen van het nummer van het tijdschrift Weven in maart over geometrische patronen, belde Tineke van Weefnetwerk mij of ik voor het volgende nummer de rubriek “Stof tot Weven” wilde verzorgen. In deze rubriek wordt een weeftechniek of patroon zo beschreven dat je er zelf mee aan de slag kunt. Het thema van het volgende nummer? “Organische motieven”.

Mijn eerste gedachte was “ja hoor, heb ik dat”. Ik vond het heel erg leuk dat ik gevraagd werd, maar had dat niet een nummertje eerder gekund met de geometrische motieven? Dat was veel makkelijker geweest….. Mijn antwoord was dus aan Tineke dat ik het wilde proberen, maar dat ik er nog even op terug zou komen.

Ondertussen waren mijn hersenen natuurlijk in nadenkstand en opeens verzon ik dat de Runic Band van Anne Dixon wel heel erg organisch is. Mij doet het in ieder geval denken aan een kale boom in wintertijd met al die kromme lijnen en vertakkingen. Maar ja, ik had deze techniek nog nooit gedaan en ik had de tekst wel een keer gelezen, maar begrijpen deed ik het niet. Dus wilde ik dit doen, dan moest ik aan de bak.

In het weekend dat volgde heb ik de moed gevat en ben ik aan de slag gegaan met het boek, een filmpje wat Annuska hierover ooit op de Facebookgroep heeft gezet en de posts die ik kon vinden over de Runic Band op de Facebookgroep. Met die combinatie van materiaal lukte het me om de band te maken en begon ik de techniek te begrijpen, zeker toen ik een stuk uit moest halen en zag wat er gebeurde in het weefsel. Dus snel een voorbeeld gestuurd naar Tineke en haar ‘go’ was het definitieve startsein van de Stof tot Weven.

Reikhalzend keek ik uit naar het nieuwe nummer van Weven en gisteren lag het in de bus. Het blijft heel erg leuk om je eigen werk zo mooi vormgegeven in een tijdschrift terug te zien. En eindelijk kwam met het verschijnen van dit nummer ook de tijd voor de publicatie van de foto van mijn takkenband en het filmpje over deze techniek. Want twee maanden wachten voordat je iets mag plaatsen is best lang als wachten niet je sterkste kant is 😉

Verwijzingen

  • Anne Dixon, The Weaver’s Inkle Pattern Directory, Interweave (2012), ISBN 978-1-59668-647-2
  • Weven, Jaargang 30 nummer 3, juli 2019, Weefnetwerk

6 reacties

  1. Wat een leuk artikel en goed gedaan door jou. Mijn dag helemaal goed door dit filmpje en jeukende vingers gekregen om het zelf ook te gaan proberen. Helaas staat er nog een band op mijn loom en daar moet ik eerst weer zin en moed voor maken om die af te maken, maar ik denk dat dat na dit filmpje wel snel kan gaan gebeuren 😉 Fijn weekend gewenst.

  2. Ik heb dus echt in een deuk gelegen vanwege jouw opmerking over geometrisch vs. organisch. Ik vond nl. dat je vorig jaar van die leuke kerstboompjes, tulpen etc. had geweven. Ik dacht dat het voor jou dus een peuleschilletje zou zijn om iets organisch te weven.

    Top artikel geworden hoor!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *