Oant Sjen Weefcollectief Fryslân!

Vandaag was de laatste dag van een serie van introductiecursus en drie verdiepingslessen Bandweven bij het Weefcollectief Fryslân. Toen Christianne mij vroeg om hiervoor de docent te zijn, heb ik natuurlijk meteen ja gezegd, maar ik wist ook dat ik voor een uitdaging stond. Vier lessen bij een Weefcollectief; dan kun je de beginnend wevers verwachten, maar ook zeer gevorderden. En voor allemaal moet je wat spannends te bieden hebben.

Uiteindelijk kwam ik tot een serie van vier, waarover echt was nagedacht (sprak ze zelf); de beginnerscursus en daarna drie andere technieken met een gewone variant en de uitdagende variant:

  • Krokbragd met drie of met vier lagen om na de beginnersles nog even heel intensief het opzetten te oefenen
  • Pebbelen met twee en met drie kleuren met de extra heveltjes van krokbragd
  • Baltic style en 3-kleuren-pickup

Dat werd dus een hele hoop schrijven, een heleboel patronen maken en uitproberen! En heel veel kilometers rijden, want Oosterwolde is toch best een beetje ver weg en zeker als je door dichte mist bijna niets kan zien… Maar Friesland is heerlijk; op tijd weg om rustig te toeren door de polder, kopje koffie bij Lunia en dan je hobby uitoefenen in die geweldige ruimte van het Weefcollectief.

Het was een erg leuke ervaring om een hele serie te geven. Heerlijk om ook eens meer gevorderde technieken te geven en veel meer een band te krijgen met de cursisten, wat zich uitte in appjes met foto’s van banden en mailtjes waar het enthousiasme van afspatte. En omdat je elkaar steeds beter leert kennen, ontwikkelt zich ook een heel ontspannen sfeer met weefhumor. Zo hebben we drie soorten stress onderscheiden: patroonstress, kleurenstress, hevelstress en is er een nieuwe kleur geboren: zwerfgroen.

Het enthousiasme uitte zich ook in alle banden die gemaakt werden; er is flink doorgeweven, wat het extra leuk maakt om les te geven. En wanneer je leerlingen fouten ontdekken in jouw patroon, dan weet je dat ze het ook begrijpen! Ik ben trots op mijn cursisten, heb genoten en ben blij dat ik dit in het voorjaar nog een keer mag doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *