Even omdenken; krokbragd op Erica

Nadat een aantal weken geleden mijn eerste experiment op Erica was geslaagd, werd het hoog tijd voor de volgende uitdaging. Eén waarbij ik ook echt de mogelijkheid van meerdere schachten gebruik, want tja, die zitten er niet voor niks op. Maar dan natuurlijk wel krokbragd op de bandweefmanier en lekker breed…. (daarom heb ik die Erica).

Krokbragd is een soort van herdersweefsel (maar toch net even anders) en normaal is het een inslagrips waarbij de ketting helemaal wordt bedekt door de inslagdraden. De bandweefmanier van krokbragd is een kettingrips, waarbij je de inslag niet meer ziet (zoals normaal in het bandweven). Je werkt met één gehevelde laag en twee ongehevelde lagen. Van deze ongehevelde lagen zet je er weer één op losse hevels. Om een mooie rand te krijgen, zitten de buitenste draden zowel in de ongehevelde laag als in de laag die je op de extra hevels hebt gezet.

Maar goed, ik moest dit nu weer zien om te denken naar de Erica met schachten. Wat ik me niet gerealiseerd had, was dat je op een inkle loom een kettingdraad door verschillende hevelsets kan halen, maar dat dat op een schachtengetouw niet kan. Dus dat was even puzzelen op die buitenste draden, die op de inkle loom in de twee ongehevelde lagen meedoen.

Na een dagje denken, het bestuderen van de boeken van Elwyn Kenn en het tekenen van een patroon, kon het inrijgen en daarna het weven beginnen. En dan is het heel spannend of het ook gaat werken. En dat deed het! Mijn oplossing om de vierde schacht voor de buitenste twee draden te gebruiken werkte! En waar het ‘gewone’ krokbragd heel veel tijd kost (Ineke noemde het op Facebook een “traag weefsel”), weeft dit als een trein. Schachten wisselen, inslaan, schachten wisselen, inslaan, meer is het niet. Alleen moet je Erica af en toe even helpen, want het is allemaal wel heel erg dicht op elkaar gepakt op je schachten.

Geslaagd dus! Het overwinningsgevoel was groot, want ik begin het principe van het werken met die schachten dus echt te begrijpen. Nu alleen niet overmoedig worden 😉

verwijzingen

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *