Het meesterwerk / de monsterklus

De uitdaging om mee te doen aan de tentoonstelling tijdens de Landelijke Weefdag heb ik natuurlijk niet aan mij voorbij laten gaan. Tot nu toe heb ik de band ‘geheim’ gehouden (best moeilijk voor mij), want anders was de verrassing er op de Weefdag al af. Maar nu is het zover; hij mag online!

Al heel lang wilde ik de Tunesische band uit het boek van Otfried Staudigel weven. Een band van 3 meter lang in de double faced techniek (kaartweven) met als extra moeilijkheid dat je tijdens het weven op twee plekken er 10 kaarten tussenuit moest knippen. Daar zag ik als een berg tegenop, want het knippen is niet zo moeilijk, maar waar laat je de 40 draden die je dan over hebt? En de lengte was ook een dingetje; 3 meter is 3500 toeren weven en dan met 46 kaartjes. De band bleef dus op mijn to-do-lijstje staan.

De aankondiging van het thema Zwart-wit van de tentoonstelling gaf me het laatste zetje om de band toch te gaan weven. De eerste 70 cm met de mooie patronen was erg leuk om te doen, maar ontzettend arbeidsintensief. Wat een getel! Daarna moesten de eerste 10 kaarten er tussen uit en begon het gepiel. Hoewel ik heel voorzichtig knipte, schoot ik toch uit en knipte ik twee kettingdraden door die heel moesten blijven. Zucht…. dat werd herstellen. En die 40 kettingdraden moesten naar de zijkant, maar dat leverde dus wel een lelijk stukje op. Mijn moeder kreeg via de app een close-up en die antwoordde heel stimulerend terug “dit is niet de kwaliteit van weven die ik van je gewend ben”. Hmmm…. als die band nog maar wat ging worden, want ik vond het ook lelijk en het moest nog een keer.

Stug doorgaan was de enige optie, want ondertussen had ik de band wel aangemeld. Met de tweede keer 10 kaarten wegknippen kwam ik erachter dat het wegwerken van de draden echt niet anders kon, dus dat werd weer een lelijk stukje. En toen ging de knop om. Wat zat ik toch te zeuren? De band wordt bijna drie meter, letten mensen echt dan op die twee lelijke centimeters die ertussen zitten? En opgespannen op de loom ziet het er altijd erger uit dan als de spanning ervan af is.

Vorige week was het spannende moment aangebroken; het einde van de ketting was bereikt en hij mocht eraf. Wat ben ik blij dat ik heb doorgezet! De lelijke centimeters vallen niet meer op; zelfs degenen die gisteren op zoek zijn gegaan naar deze centimeters hebben ze niet kunnen vinden. En ik vind m zelf spectaculair mooi; trots op mijn meesterwerk!

Verwijzing

  • Gewebte Bilder Entr Tselte Motive, Otfried Staudigel, Books On Demand (2018), EAN 9783837069242

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *