De vertaaluitdaging: Der Lilienhain

Eind april kreeg ik opeens een berichtje van Claudia Wollny; of ik een Nederlandse vertaling wilde maken voor het tweede deel van Der Lilienhain. Omdat ik me heel erg vereerd voelde en enthousiast als ik ben, heb ik natuurlijk meteen “ja” gezegd. Maar ook omdat Der Lilienhain 1 nog steeds een van mijn favoriete weefboeken is, dus hoe gaaf is het dan om aan deel 2 mee te mogen werken?

Om me op weg te helpen kreeg ik van Claudia de Engelse vertaling en een Google translate Nederlandse vertaling van het Duitse origineel. Dat was geen succes; Google translate heeft niet zo heel veel met kaartweven en je zag dat het de vertaling uit het Duits was, omdat er een enorm soort ouderwets Nederlands uitkwam. Wat dan eigenlijk weer niet aansloot bij de Engelse vertaling …. Na 2 dagen prutsen, heb ik Claudia de originele Duitse tekst gevraagd en toen schoot het tenminste op. 

Een ander spannend element was het “blind” vertalen; ik had alleen de tekst, maar niet de plaatjes en het boek zelf; dat was immers nog niet uit. Dus dat werd af en toe een beetje gokken; wat zou ze bedoelen, hoe gaat het er nou eigenlijk uitzien? Gelukkig was Claudia goed bereikbaar en kreeg ik altijd binnen een dag antwoord of een los plaatje, waar ik weer mee verder kon. 

Uiteindelijk heb ik begin van de zomer mijn vertaling van “Het Leliewoud” ingeleverd en toen werd het afwachten hoe het boek zou worden. Half september werd een doos geleverd met daarop geschreven “ZWAAR” (wat geen overbodige luxe was om dat te melden) en ja hoor, daar was ie! Zo leuk om het boek in het echt te zien, de patronen te bekijken en dan lekker uit te zoeken waarmee je begint. “Het Leliewoud 2” is mijn nieuwe favoriet en niet alleen omdat ik de Nederlandse vertaling heb gemaakt 🙂

Voor de Landelijke Weefdag van 9 november kan ik bij Claudia Wollny een bulkbestelling doen. Stuur mij even een mail als je een exemplaar wilt hebben; ik kan de boeken dan 9 november meenemen.

Verwijzingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *