De Totostudie

Op mijn verlanglijstje van te maken banden stond al heel lang een Totonicapan band. Ik had dus heel enthousiast het werkschrift van Marijke van Epen besteld, maar toen ik het opensloeg kwam ik er al vrij snel achter dat die breedte nooit op mijn inkle loom paste. En ik snapte het ook niet goed genoeg om de techniek te vertalen naar de inkle loom. Tot zover Toto…., dacht ik.

Totdat ik als voorbereiding op mijn tweede bijeenkomst van de Banden van de Andeskring het huiswerk kreeg om een smalle Totonicapan op te zetten. Mooi, ik kon aan de slag! Vlak daarna ontstond een korte Toto-rage, want ook op mijn weefkring (Alkmaar) gingen we aan de slag met Totonicapan en in Weven stond een artikel over deze banden en techniek.

Al die informatie leidde ertoe dat ik steeds beter ging snappen wat ik aan het doen was met de 4 hevellagen, 5 stokjes en 25 paren. Dus tijd om zelf ook te experimenteren met patronen en dan vooral met geometrische motieven. Een ontzettend leuke ontdekkingstocht met een heleboel leerpunten:

  • de keuze van je achtergrondkleur en je inslagkleur zijn van grote invloed op het resultaat, maar ik kan niet zeggen wat ik nou mooier vind: wit of zwart als achtergrond.
  • patronen waarin je de inslagkleur over een aantal paren heen laat lopen, worden veel sprekender dan patronen waarin je dat niet doet (hoewel ik toch wel erg fan ben van mijn ster)
  • zorg altijd wel dat je aan de rand een paar hebt, want anders krijg je (vind ik) lelijke lussen.

Maar de belangrijkste les: stuur een foto van elk patroontje wat je gemaakt hebt per whatsapp naar je moeder 😉 Want ik zag eigenlijk pas goed hoe het geworden was, als ik het resultaat van een afstandje zag. De moeder en de whatsapp zijn hiervoor natuurlijk niet strikt noodzakelijk, maar de juichende reacties gaven wel een extra dimensie. Dus met zo’n fan ga ik gewoon lekker verder experimenteren met een volgende Toto!

Van links naar rechts: cirkel op wit en op zwart, sterpatroon en zigzagpatroon met langere lussen (3e toer van onder).

Verwijzingen

3 reacties

  1. Tjonge, da’s nog eens mooi zeg! Wat een schitterende kleuren heb je gebruikt en leuke patroontjes. Jammer dat dit niet mee is gegaan als foto in WEVEN van april. Misschien even wat foto’s aan de redactie sturen, dan kunnen we die in de portfolio opnemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *