CCC Band 15: toch nog leuk!

Bijna een jaar geleden schreef ik over mijn nieuwe project de Cason-Cahlander-Challenge (CCC), waarin ik alle banden uit het boek van Cason en Cahlander wil maken. Ik kondigde al aan dat ik het rustig aan ging doen en dat is bewezen; pas na 10 maanden heb ik mijn volgende bandje af 🙂

En wat voor één; van deze ben ik in eerste instantie goed chagrijnig geworden. In het boek is het haspelschema voor backstrapweven (heupgetouw) gegeven (zie plaatje), maar mijn tweede doel met het weven van deze banden is om dat allemaal om te zetten naar de inkle loom. Tot nu toe kwam ik er door de draden van H#1 als de gehevelde laag te nemen en de andere lagen als ongehevelde laag. Dus ik kijk niet verder dan mijn neus lang is en span dit ook nu weer zo op.

Al vrij snel bleek dat het nu toch anders had gemoeten. Om lekker te weven hadden zowel H#1 als H#2 in vaste hevels gemoeten, maar ach…. het kon wel. Totdat ik echt aan mijn figuurtje begon en het gewoon lelijk vond worden. Net een kleurplaat, waarbij iemand net altijd over de lijntjes heengeschoten was. Maar aangezien ik het zonde vond om de hele ketting weg te doen, heb ik heel zorgvuldig mijn inslagdraad eruit geknipt, de hele ketting op een wc-rolletje gezet en ben ik opnieuw begonnen.

Ook in de nieuwe opzet vond ik het in begin lastig om de patroontjes echt netjes te laten worden, maar zoals vaak was de tapasprikker weer mijn beste vriend. Door soms net de ‘invulkleur’ wat extra naar boven te trekken, kreeg ik nu toch echt wel een goed resultaat. En gaandeweg werd het steeds beter, begon ik de techniek beter te begrijpen en begon ik het nog echt leuk te vinden ook!

Inmiddels ben ik zover dat ik patronen aan het ontwerpen ben voor deze techniek, want lang niet alle patronen die voor pebbelweven gemaakt zijn, worden mooi in de driekleuren variant. En heel stiekem denk ik erover om deze techniek onderdeel uit te laten maken van een nieuwe WAL ….. maar eerst cursus geven in Friesland. Kunnen de deelnemers mooi voor proefkonijn spelen! 🐰

Verwijzingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *