Oude liefde roest niet

cijferliefdeHet zal maar weinig mensen verbazen. Als beta en toch echt wel beetje nerd heb ik een voorliefde voor cijfertjes en statistieken. Jarenlang heb ik op de UvA analyses gemaakt van studievoortgang, het effect van (bindende) studieadviezen, studenttevredenheid, publicatiegedrag en nog steeds word ik heel blij van een grote database en excel.

Dus toen afgelopen week de vraag werd gesteld “is het bandweven in Nederland eigenlijk gegroeid in de afgelopen jaren?” was mijn eerste reactie “ah, daar gaan we een poll voor maken op facebook!” De poll kwam zowel op de bandweef- als op de kaartweefgroep en ik blijk dus als beheerder ook nog bij vele andere statistieken te kunnen. Jippie! Tijd voor een mooie weefanalyse!

leeftijdDe bandweefgroep heeft inmiddels ruim 2900 leden en de kaartweefgroep bijna 700. In beide groepen komt 85% uit Nederland, 10% uit Belgie en de overige 5% overal en nergens vandaan. 75% van de leden is ouder dan 45 jaar en ik ben dus echt een jonkie met mijn 42.

Maar de meest verrassende conclusie: bandwevers en kaartwevers zijn echt anders! Niet alleen zijn er veel meer bandwevers dan kaartwevers, ze gedragen zich ook verschillend. Bandwevers posten veel meer dan kaartwevers, maar als er eens in de drie dagen een bericht verschijnt op de kaartweefgroep, dan kijken daar relatief wel veel meer mensen naar dan in de bandweefgroep. Bandwevers zijn avondmensen en vooral in het weekend actief, kaartwevers zijn ochtendmensen en bij hen is de woensdag populair.

Ook de herkomst is heel anders; bandwevers komen voornamelijk via het mochilahaken, kaartwevers via algemene interesse in draadjes, re-enactmentgroepen of via het bandweven.

En is het bandweven nou gegroeid in Nederland? Ja hoor, dat kunnen we rustig zeggen, ondanks alle mitsen en maren die aan deze analyse vast zitten. Van de 221 leden die via het mochilahaken bij de bandweefgroep zijn gekomen, zijn er toch minstens 87 rijp voor de AB (Anonieme Bandwevers). Maar ik vrees dat die hulp voor mij te laat komt 🙂

verslaving

Verwijzingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *