Op eigen kracht verder

Vorig jaar zomer hadden we opeens een groepje van acht weefsters, dat wel les wilde hebben in bandweven. Maar ja, de meeste lessen zijn in of in de buurt van Groningen op werkdagen en dat zag ik toch echt niet zitten. Wat gezoek, gemail en gebel later, hadden we toch twee juffen gevonden, die geen les meer geven, maar voor één keer nog met hun hand over het hart streken.

boeken_adeleAls tip kregen we om de boeken van Adele Cahlander te kopen. In ieder geval “The art of Bolivian Highland Weaving” en als het even kon ook “Double woven Treasures from Old Peru”. Dat was uitdaging nummer één. Een boek uit 1976, dat eigenlijk alleen tweedehands te koop is in Amerika en waar goud geld voor gevraagd wordt. Uiteindelijk vond ik een exemplaar in Duitsland en na 6 weken gedoe met de Deutsche Bundespost had ik hem dan toch in huis. Het andere boek vond ik opeens op de Landelijke Weefdag, wat een stuk makkelijker en een stuk goedkoper was.

cursusbandenUitdaging twee was het boek zelf. Had ik HET boek, begreep ik er daadwerkelijk geen iota van. Gelukkig brachten de juffen daar verandering in. Na een eerste les tobben met haspelkruizen en weefkruizen, begon ik het langzaam door te krijgen. Intussen weet ik dat je het boek echt letterlijk moet lezen en er niet bij moet nadenken; alleen dan gaat het goed. En inmiddels ben ik 6 technieken rijker: pebbelen, dubbelweven, keper, intermesh, 3-kleuren pick-up en een extra inslagdraad. En kan ik goed backstrap weven, zelfs in hotelkamers.

Gisteren kwam een eind aan de cursus en hebben de juffen besloten echt geen les meer te gaan geven. Ik ben blij dat ze dat nog één keer wel wilden doen, want ik heb zo ontzettend veel geleerd, dat ik nu op eigen kracht verder kan. Daar komt bij dat het cursusgroepje in tact blijft en we dus met z’n achten zijn om de overige technieken in de boeken meester te worden. En kom ik er niet uit; dan ben ik nu door deze cursus als lid toegelaten tot de “Banden van de Andes-kring” en reis ik vrolijk twee keer per jaar naar Groningen om nog veel meer te leren.

Verwijzingen
  • The Art of Bolivian Highland Weaving, Marjorie Cason & Adele Cahlander, Watson-Guptill Publications, 1976, ISBN  9780823002641
  • Double woven Treasures from Old Peru, Adele Cahlander & Suzanne Baizerman, Interweave press, 1985, ISBN 10: 0932394051

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *