GTT: fruSZtrerend, totdat….

afbeelding_gtt_patroonWie maar iets gaat opzoeken over kaartweven ziet al snel de termen S-richting en Z-richting voorbij komen. Je leest het even, je snapt het, dan zoek je een mooi GTT-patroon uit en ga je je kaarten inrijgen. Eerst verbeter je alle inrijgfouten en zet je je kaarten goed en dan ga je helemaal blij aan de slag. Dat blij zijn duurt ongeveer vier toeren en dan zie je dat je niet het patroon krijgt dat je had verwacht. Hmmmm. Je kijkt eens aan de achterkant van je band en in sommige gevallen zit daar opeens het patroon wel en ben je weer een beetje blij. Maar meestal ….

Wat is er aan de hand? Je bent in een klassenstrijd beland. Soms wordt de richting S of Z voor de kaarten gehanteerd, soms voor je kettingdraden. Als je kaarten in S-richting staan, dan staan je draden in Z-richting en andersom. In de patronen is niet altijd duidelijk aangegeven of met S of Z de kaarten of de draden worden bedoeld. En bij een aantal patronen klopt het inrijgschema gewoon niet. En zo belandt er een stapeltje kaarten met een ketting in een laatje, de hoek van de kamer of in de prullenbak.

De oplossing hiervoor is om S en Z helemaal te vergeten en te kijken naar de stand van je kaarten. Sinds ik dit weet, doe ik nooit meer wat met de termen S en Z en zou ook niet meer weten hoe het zit, maar al mijn patronen komen uit. Hoe werkt dit?

inrijgrichting draairichtingDe kaarten kunnen op twee manieren worden ingeregen; om simpel te zeggen van achteren naar voren en naar voren van achteren. De inrijgrichting is bepalend voor de richting die een steek krijgt in je weefsel: van linksonder naar rechtsboven of van rechtsonder naar linksboven.

Als je je kaarten hebt opgespannen, kun je elke kaart om zijn verticale as draaien. Maar dit kan maar een kant op: als je de andere kant opdraait, dan loop je vast op de kettingdraden. Je kunt je kaart dus ofwel linksom ofwel rechtsom vrij draaien. De richting waarin je de kaart kunt zetten, is de richting van de steek in je weefsel bij het van je af (vooruit) draaien van de kaarten. Als je de tegengestelde richting wilt, dan draai je of achteruit of je klapt de kaart om. In onderstaand filmpje laat ik dit zien voor het bovenstaande GTT patroon dat je hier kunt downloaden.

Aan je patroon kun je zien welke kant de steek opwijst en daarnaar schik jij je kaarten, zonder nog maar een keer te hoeven nadenken of dit ook alweer S of Z (of toch S?) is. KaKaDeWeeDee!*

* “Kind kan de was doen” in de familietaal van de Kranenburgen

Verwijzingen

7 reacties

  1. Dank je wel voor je uitleg. Ik ben dus niet de enige die in de war raakt van die S en Z inrijgingen. Denk ik dat ik het weet is het bij een andere beschrijving weer anders. Maar jouw uitleg is duidelijk, misschien dat ik het dan toch weer ga proberen. Ik heb al wel een proefbandje gemaakt met twee draden per kaart. Uit HZG

  2. En het patroontje komt nu ook aan de bovenkant. Ik moet aan de linkerkant op het kaartje kijken of de volgorde goed is. En ik had rechts gekeken.

  3. Vandaag heb ik met een bezoeker tijdens “De Week van het Weven” dit patroon geprobeerd en dan eerst met achteruit draaien van de kaarten i.p.v. klappen. Klopt het dat de nummers rechts naast het patroon voor het achteruit draaien niet overeenkomen met de driehoekjes in het patroon?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *