Combinatie-complicaties

Na de WAL is het tijd om te werken aan mijn eigen huiswerk voor mijn cursusdag van volgende week. De opdracht is om een bandje te maken met kettingkruisen; een combinatie van vlechten en weven. Je wisselt de kettingdraden van plaats (vlechten), maar je werkt wel met een inslag (weven).

kettingkruis_geja3Al eerder had ik mijn tanden gezet in het artikel van Adele Cahlander over deze ‘cross-warp technique’ en de Nederlandse uitwerking hiervan van Marijke van Epen in Handwerken zonder Grenzen. Het huiswerk was een mooie aanleiding om eens wat verder te experimenteren. Op de camping heeft Geja ons al laten zien hoe je kunt kettingkruisen op de inkle loom, maar ook dat je ‘gewoon’ weven met kettingkruisen kunt combineren. Het kettingkruisbandje hiernaast is aan de zijkanten afgewerkt met 4 kettingdraden “plain weave”.

 

Op dat thema ben ik eens verder gegaan door een plain-weave band te ontwerpen met daarin een smal kettingkruis-gedeelte. De opzet was zo gedaan en het eerste stukje ging als een trein. Die band zou ik zo af hebben.

Maar ik had te vroeg gejuicht; het kettingkruisen vraagt veel meer draad dan het gewone weven. Door de spanning die op de band stond, begon mijn band net op een kameel te lijken; twee mooie bulten op de plek van de kettingdraden voor het kettingkruisen. Geen gezicht dus en er viel ook niet meer mee te werken, omdat die draden veel te strak kwamen te staan. Al na 15 centimeter moest ik de kettingdraden voor het kettingkruisen doorknippen en apart vastbinden, zodat de bovenkant weer recht werd. Nog weer later heb ik de kettingdraden moeten verlengen, zodat ik ze kon blijven vastbinden.

Het was dus nog een heel gegoochel om de twee technieken te combineren. Maar het is de moeite waard geweest; het reliëf van het kettingkruisen geeft een heel leuk accent aan de verder platte band. En wat ik me ook niet gerealiseerd had is dat voor- en achterkant nu echt anders worden (de stemmen zijn gestaakt bij 2-2, “roze mooier” of “grijs mooier”). Kortom, experiment geslaagd en ik ga hiermee zeker verder experimenteren. Wordt vervolgd …..

kettingkruis_gewoon

 

verwijzingen

5 reacties

  1. Ik vind je experimenten zo leuk! Ik ben bezig met een bandjevolgens de tekeningen uit het boek van Adele Cahlander. Je schrijft dat Marijke van Epen hier een artikel over had in HZG en dat heb ik opgezocht. Is dat nu dezelfde manier van kruisen of anders ik vind het er heel anders uitzien en heb het nog niet geprobeerd.

  2. Ga ik proberen, maar eerst naar de Banden van de Andeskring in Groningen voor bijeenkomst en een nieuwe band.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *