Over kerstbomen, kerstkaarten en kerstkransen

In mijn blog van vorige week postte ik een foto van mijn keper-kerst-band waarmee ik bezig was. Maar aangezien dat tellen, tellen en nog eens tellen is en een lege loom mij aan stond te staren, heb ik daarnaast een “gewone” band opgezet om ook te kunnen weven zonder na te denken.kerstboom Vrijdagavond was de band af en ging ik op zoek naar kerstversieringen die ik ermee zou kunnen maken. Ik twijfelde tussen kerstkaarten en een kerstkrans, toen ik een tutorial van Judith Yamamota tegenkwam voor kerstboompjes op een hevelrietgetouw. Heel erg leuk, maar mijn kerstband kon ik er niet voor gebruiken. Dan zou ik dus weer een nieuw project moeten starten….

Na het beroemde nachtje slapen, heb ik de knoop doorgehakt. Ik ging voor de kerstboompjes, maar dan op de inkle loom. Binnen een half uur had ik mijn eerste kerstboompje af, waarna ik ben gaan finetunen.

Wat je nodig hebt zijn sateprikkers, een kniptang, garen en een inkleloom.

  1. Knip de sateprikkers met het tangetje op lengte. Mijn kortste stukje is 2,4 cm, elk stukje daarna is telkens 3 mm langer.
  2. Artboard 1-100Span je inkleloom op. Ik heb Scheepjes Maxi gebruikt, 33 draden volgens het opzetschema hiernaast. Mijn bandje is hiermee 1,6 cm breed.
  3. En begin dan met weven: eerst alleen een stukje band en wanneer jij wilt begin je met de stokjes.
  4. Voor de stokjes sla je eerst je draad in, daarna plaats je in dezelfde sprong het stokje, schuif je het stokje op z’n plek en dan wissel je van laag. Sla stevig aan en kijk of je kant netjes is. Zo niet, dan trek je nog wat steviger aan.
  5. Herhaal dit tot je stokjes op zijn. Haal bij de volgende toeren je inslagdraad onder het stokje door; dit geeft het mooiste resultaat.kerstboomslinger
  6. Na het laatste stokje weef je weer gewoon verder, totdat je een volgende boom wilt starten of af wilt werken.

Mijn leermomenten: belangrijk is dat de breedte van je band en de breedte van je smalste stokje in verhouding zijn, zodat je band “de piek” van de boom is. Je kunt je stokjes natuurlijk bijknippen, maar dat is een heel gepriegel. En zorg dat je genoeg ruimte hebt om je ketting te laten vieren, want het vreet draad en je ketting wordt in rap tempo korter.

Mijn boompjes hangen inmiddels aan de kast en ik kijk elk half uur even naar ze, zo leuk vind ik ze geworden. En ook kom ik elk half uur nog wel ergens een stukje sateprikker tegen, want die dingen blijken nogal springerig als je ze gaat knippen. Dus nu eerst maar eens flink stofzuigen en daarna de kerstkrans, of de kerstkaarten, of…..

kaartenenkrans

Verwijzingen

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *