Niet slaan maar wroeten!

In mijn werk als instituutsmanager op een wiskundeinstituut leerde ik al snel dat sommige wiskundigen de dingen die je zegt erg letterlijk nemen. Een mooi voorbeeld is de keer dat ik zei “ik ga niet lunchen, maar ik ga even wat halen in de kantine” een hoogleraar volledig in verwarring was: ging ik nou wel of niet eten?

mexicaans

Ikzelf ben zo af en toe geen haar beter heb ik gemerkt. Pas na 2.5 jaar weven heb ik eindelijk door hoe ik het beste kan aanslaan …. Mijn figuurtjes werden alsmaar langgerekt, zoals hiernaast een figuurtje van een Mexicaanse band. Niet heel ernstig, maar wat meer in verhouding zou toch leuk zijn. Als ik vroeg hoe ik het moest verbeteren, dan was altijd het antwoord “je moet harder aanslaan”. En daar zat ik hoor, met m’n shuttle. Hoog optillen, inkle loom goed vastgeschroefd om verschuiven te voorkomen en rammen maar … Het hielp allemaal niet.

 

wroetenTotdat ik afgelopen jaar een korte cursus deed en weer mijn zeshoekjes er nou niet echt uitzagen als mooie regelmatige zeshoekjes. De spanning op de ketting was goed (niet te strak gespannen), dus de juf zei “harder aanslaan”. En daar ging ik: boink, boink. Onmiddellijk greep de juf in: “nee, dat is niet slaan!”. Uhhhh……? “Je moet wroeten, dan pas vallen de draden erin!”. En ja, het werkte! Je zet je shuttle bij de inslag, slaat aan, maar wrikt dan de shuttle op die zelfde plaats heen en weer, terwijl je wel wat kracht naar je toe blijft uitoefenen.

Thuisgekomen heb ik het meteen op een opgespannen band geprobeerd en het resultaat is spectaculair: het onderste bloemetje op de foto hiernaast is nog met “rammen” geweven, het bovenste met wroeten. Het verschil zie je duidelijk: het scheelde een ruime centimeter per bloemetje en het patroon werd er veel mooier door.

Ik lach nooit meer mijn wiskundigen uit….

 

Verwijzingen
  • Eerste foto: Marijke van Epen, Werkschrift 2, Mexicaanse Weefsels
  • Tweede foto: Marijke van Epen, Werkschrift 10. Zuid Amerikaanse Pick-up Weefsels

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *