Facebook en Pinterest zijn voor mij de grote bronnen van inspiratie en uitdaging. Je ziet banden langskomen, waarvan je zelf nooit had verzonnen dat het überhaupt mogelijk is om te maken. Begin augustus postte Annelies Tijman-Bergisch foto’s van haar “Telemark-band” en ik was op slag verkocht: zo’n band wilde ik ook graag eens maken. Dus ik heb de link opgeslagen en Facebook is dan zo “lief” om mij er elke twee weken aan te herinneren dat ik nog een ongeopend bericht heb staan. Met andere woorden: begin nou toch eens.
Twee weken geleden ben ik de uitdaging aangegaan, dus ik aan het googelen. Nu is er al weinig te vinden over kaartweven, maar over de Telemark-banden is er zo mogelijk nog minder informatie. Maar dat is dan weer het leuke van Facebook; in de groep Historic Tablet Weaving werd ik goed op weg geholpen. Op de blog van Keith Weaves staat een heel mooi artikel over Telemark-banden.
Bij een Telemark-band vormen twee kaarten een paar: één kaart staat in S-stand en één in Z-stand, waardoor je een V-tje krijgt. Je draait alle kaarten steeds in één richting, totdat je teveel twist hebt; dan wissel je van draairichting. Meestal worden 100-150 kaarten gebruikt, waardoor de banden minimaal 9 cm breed worden. De banden zijn symmetrisch; linkerkant en rechterkant zijn gespiegeld. De patronen zijn vaak variaties op een fleur-de-lis, rechte banen van een kleur en streepjes.
Ik had nog maar 50 kaartjes over, dus ik ben begonnen met een wat “smallere” band, door van een patroon op de site van Vevstua Bull Sveen alleen het middenstuk te nemen. De klus bij deze techniek is het opspannen; het uitrekenen hoeveel je van elke kleur nodig hebt en vervolgens het inrijgen van alle kaarten. Maar daarna gaat het als een speer. Je ziet je band gewoon groeien en het resultaat is bijna een breiwerkje.
Na deze band werd het tijd voor een eigen ontwerp. Ooit heb ik de hele verzameling Scheepjes bonbonnetjes gekocht en dat was eigenlijk een slecht idee. Er zijn kleuren die ik nooit uitkies als ik weer een band opzet. Dus ik zag mijn kans schoon om die nu ook eens te gebruiken, want deze banden vreten materiaal; in de band hieronder zit bijna een halve kilometer draad. Dus eindelijk een bestemming voor de bonbonnetjes en ik ben helemaal blij met mijn retro-Telemark-look-a-like band!
Dat wil ik ook wel eens proberen. Maar ik durf het absoluut nog niet aan. Dat ABCD en 1 t/m 50 krijg ik wel voor elkaar, maar wat betekenen die 7 rijen daarboven?
Of zijn dat de toeren 1 t/m 7 en dan gewoon doorgaan?
Hi Lia, ja dat zijn gewoon de toeren 1 t/m 7 om even een impressie te geven hoe het eruit komt te zien.
Bijzonder leuk artikel , mooi en duidelijk uitgelegd.
Ga ik zeker ook uit proberen.
Dank je wel
Loes
Dank je wel Loes! Ik ben benieuwd wat jij gaat maken, wordt vast weer mooi!