Hoe de UP bijna bezweek onder de hobby

Een van de redenen om dit blog te starten is omdat er op de Facebookgroepen vaak gevraagd wordt waar je informatie kunt vinden, bij voorkeur in het Nederlands. Eigenlijk bijna niet. Marijke van Epen heeft wel verschillende publicaties in het Nederlands, maar echt een verzameling van allerlei technieken en mogelijkheden is er eigenlijk niet. Nou ja, niet anno 2017.

Van 1980 tot 2001 hebben er, met vlagen, redelijk wat artikelen gestaan in het blad “Handwerken zonder Grenzen (HzG)”. Kaartweven met twee kaarten, bandweefsels uit alle streken van de wereld, een kaartweefcursus. Kortom, ik rustte niet voordat ik die HzG’s te pakken had. Uiteindelijk vond ik in Egmond aan Zee een mevrouw die alle afleveringen t/m nummer 169 te koop aanbood. Dus ik naar Egmond en daar stonden drie bananendozen HzG’s voor me klaar. Mijn Volkswagen Up hing achterover door het gewicht, maar ik reed zielsblij weer terug naar huis.

IMG_3248

Thuisgekomen heb ik drie vakantiedagen ‘opgeofferd’ aan het doorspitten van alle afleveringen; huis en tuin waren compleet omgetoverd tot een HzG-slagveld. Daarna ben ik nog dagen aan het kopiëren geweest. Ook heb ik contact gezocht met de redactie van HzG om te vragen of het mogelijk was om de artikelen te moderniseren en opnieuw uit te geven, maar dat is helaas niet mogelijk vanwege auteursrecht. Maar wat heb ik nu een mooi mapje staan! Mijn idee is nog telkens om alles een keer na te weven en dat te documenteren, maar dat is wellicht iets te ambitieus naast een fulltime baan….

Maar voor iedereen die met mij mee wil doen hieraan, heb ik wel een pagina gemaakt met een index van alle artikelen over band- en kaartweven tot nu toe. Ik zie de resultaten wel in de Facebookgroepen of per mail 🙂

11 reacties

  1. Handig die index. Ik heb hem geprint. Een paar maanden geleden stonden ook alle nummers (t/m 185 meen ik) van HzG te koop (Rheden, Gelderland) op Marktplaats. Ik heb nog overwogen om ze te kopen, maar het nam zoveel ruimte in beslag dat ik ervan af heb gezien. Ondertussen heb ik wel de kaartweefcursus compleet en nog diverse andere nummers met band-en kaartweefartikelen.

  2. hi marieke en anderen, Bij de handwerkfestijn van het diabetesfonds worden ook oude handwerken zonder grenzen verkocht, afhankelijk van wat we gekregen hebben. als je op facebook zoekt op handwerkfestijn.

    • HZG heeft zelf een inventaris van alle nummers dus daar kun je het zo nakijken. De HZG op het handwerkfestijn staan tegenwoordig genummerd , eind september 2018 is er weer een markt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *