De Krokbragd flora en fauna verzameling

krokbragd_hendrinaOp de Facebookgroep Bandweven is een ware Krokbragd-rage uitgebroken. De aanstichtster hiervan is Aukje Harwig. Geïnspireerd door een uitgebloeide tulp maakte zij twee prachtige Krokbragd banden. Vlak daarna was de Bandweefdag waar Aukje een iets simpeler patroon van lieveheersbeestjes van Katarina Blakelock had uitgewerkt in het Nederlands. En toen ging het los: een lieveheersbeestjesplaag brak uit en daarna volgden bijenzwermen, schapenkuddes en stokroosvelden.

Krokbragd is een Noorse techniek, meestal uitgevoerd op weefgetouw, waarbij je met drie lagen werkt. Deze techniek kan vrij eenvoudig naar de inkleloom worden vertaald door met een extra hevellaag te werken. Eén laag zit in de gewone hevels, de andere twee span je in eerste instantie ongeheveld op. Deze ongehevelde laag splits je in één laag die je allebei in losse hevels zet. Vervolgens weef je in een vaste volgorde: laag 1 – laag 2 – laag 1 – laag 3 – laag 1. Het weven is gemakkelijk en gaat als een speer; het lastige van deze techniek zit in de ontwerpen en in het opzetten. Een goede uitleg van het krokbragd weven staat in Anne Dixons Inkle Pattern Directory en Annuska Joosten heeft een duidelijk filmpje gemaakt over het weven.

krokbragd_aukjeTerug naar Aukje; het bleef niet bij een indrukwekkende tulpenband; er volgde nog een derde band. En die sloeg werkelijk alles. De band was zo mooi dat er heel veel vraag ontstond naar het patroon. Maar gezien de enorme hoeveel tijd en werk die hierin gaat zitten, twijfelde Aukje om het patroon (gratis) openbaar te maken. Afgelopen week vroeg ik of ik voor een blogje over Krokbragd een van haar kleinere patroontjes mocht publiceren. Dat mocht onmiddellijk. De volgende ochtend werd ik wakker met een appje van Aukje: “als je wilt mag je ook het patroon van mijn derde tulpenband gebruiken, ik heb besloten het toch openbaar te maken”. En van dat aanbod maak ik natuurlijk graag gebruik. Dus hieronder: het patroon met dank aan Aukje!

Patroon
Verwijzingen

 

5 reacties

  1. Leuk geschreven weer Marieke! Je blog wordt zo een fantastisch naslagwerk voor Bandwevers. En wat lief van Aukje om het prachtige patroon vrij te geven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *