Das Brettchenwebertreffen: kaartweven 2.0

essenVandaag was het zover: het Brettchenwebertreffen, waarvoor ik me in een onbewaakt ogenblik had ingeschreven. De dag was georganiseerd door Silvia Aisling Ungerechts en Claudia Wollny presenteerde daar haar nieuwe boek en gaf een workshop. Genoeg reden om te gaan dus! In donkerte, kou en mist stond ik enorm vroeg op Utrecht CS om 2 uur later in Essen weer uit te stappen om vervolgens terecht te komen in een soort van creatief centrum, waar zo’n 25 kaartwevers zich verzameld hadden.

En daar kwam ik erachter dat kaartweven in Duitsland echt iets anders is dan kaartweven in Nederland:

  • De gemiddelde leeftijd van de deelnemers lag denk ik toch een jaar of 15 à 20 lager dan bij soortgelijke bijeenkomsten hier en… er waren mannen!
  • De looms zijn over het algemeen groter, maar de kaartjes kleiner. Er was zelfs iemand die met kaartjes van 2×2 cm werkte! En iedereen werkt op een loom; geen plank gespot….
  • Men gebruikt echt ander materiaal; waar wij haakkatoen nr 10 al “dun” vinden, weeft men in Duitsland echt met heel dun materiaal, tot aan naaigaren toe.
  • En tot slot: het niveau! Zo langzamerhand vind ik mezelf toch wel redelijk gevorderd, maar ik sta weer met beide benen op de grond; ik stel nog helemaal niets voor.

Kortom, genoeg te leren en ik heb natuurlijk flink bij iedereen afgekeken. Vooral gekeken, want het viel me flink tegen wat ik van mijn Duits bakte. Maar voor dat kijken ben ik gelukkig gevorderd genoeg, want ik snap wel wat er in al die banden gebeurt, maar zelf had ik het (nog) niet verzonnen.

Daar hebben we gelukkig vanaf nu het nieuwe boek van Claudia Wollny voor: Tablets at Work. Echt alles staat daarin: keper, double face, Sulawesi, ribbelweefsel, stippeltjes, vlechten. 700 pagina’s uitleg en patronen, je kunt als kaartweefster bijna niet gelukkiger worden.

Met het hoofd vol van alle indrukken, zeulend met een tas vol boeken (en kleine kaartjes!) en een begin van een reliëfband ben ik via de Bratwurst op de Weihnachtsmarkt weer richting huis vertrokken. En nu eens rustig kijken waar ik mee ga beginnen; op naar het volgende level 🙂

Van links naar rechts, van boven naar beneden: banden van Silvia Aisling Ungerechts, de verkooptafel, het eerste stukje reliëfweven, banden van Claudia Wollny en de gemiddelde loom op het “Treffen”.

Verwijzingen

2 reacties

  1. Wat leuk om mee te maken. Lijkt een prachtig boek, ik zet het op mijn verlanglijstje. Ik ben erg benieuwd naar je weefsels, veel succes!

  2. Ondertussen heb ik het boek van Claudia al een week en ben ik bezig om patroontjes uit haar boek te maken, het is heerlijk om in het boek te snuisteren en ik blijf er wel een tijdje zoet mee <3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *