Baltische avonturen met Susan J. Foulkes

Toen ik pas begonnen was met haken, heb ik meegedaan aan verschillende CALs (Crochet Along). Elke week krijg je een deel van het patroon en op Facebook kun je foto’s plaatsen van de voortgang. Wat ik het leukste hiervan vind is hoe een patroon leidt tot heel veel verschillende uitvoeringen, alleen al door kleurkeuze. En natuurlijke het spannende element van “wat komt er volgende week”?

Sinds vorige week is mijn CAL-gevoel weer helemaal terug. Vanuit de Braid Society geeft Susan J. Foulkes een online cursus “Bands from around the Baltic”. Voor niet-leden drie weken lang instructie en patronen voor het weven van banden met Baltic Pickup en leden krijgen nog een vierde week met een uitdagender patroon. Vorige week zondag zat ik maar te loeren wanneer de eerste week verscheen en gelukkig was dat al om 7.30u. Aan de slag dus!

sunna_voorbeeldIn de documentatie gaat Susan Foulkes vooral in op het gebruik van een Sunna Heddle. Ten opzichte van een normaal riet heeft de Sunna Heddle een extra sleuf waar de patroondraden door lopen. Voor mij ook een mooie aanleiding om mijn nep-Sunna onder het stof vandaan te halen, ooit eens gekocht op de Weversmarkt in Hoorn. En zodra ik begon met weven, wist ik weer waarom ‘ie stof verzamelt…. Het oppakken van de patroondraden gaat echt heel makkelijk met dit ding, maar het op breedte houden van je band is een klein drama. Om een mooi effect te krijgen, wil je de draden strak tegen elkaar aan krijgen. Maar de Sunna is zelf zo breed dat je dat bijna niet voor elkaar krijgt. Dat is dus na elke 4 cm weven doorschuiven om een band te krijgen die aan de eisen van deze pietlut voldoet….

baltic_mariekeTerug naar de inkle loom om daar een baltic band op te zetten. Eigenlijk net zo makkelijk. In het boekje geeft Susan Foulkes voorbeelden van patronen uit verschillende landen en stimuleert ze om zelf patronen te ontwerpen. Maar de voorbeelden die ze geeft zijn zo mooi, dat ik niet de neiging had om af te wijken van het patroon; zelf ontwerpen kan altijd nog. En na drie avonden weven was ik zo tevreden over het resultaat dat ik, geheel tegen mijn gewoonte in, ook nog echt geïnvesteerd heb in een mooie afwerking.

jouelEn hoe is het met het CAL-gevoel? Bij mij precies hetzelfde als met haken. Ik kan niet wachten tot volgende week en ben enorm nieuwsgierig naar het complexe patroon van week 4. Maar er zijn ook grote verschillen; bij een gemiddelde haak-CAL wordt je tijdlijn op Facebook overspoeld met foto’s van de voortgang. Maar nu blijft het vrij rustig, zowel in de Nederlandse als in de Engelse Facebookgroep. Alleen Jouel Melief heeft op de Nederlandse groep een resultaat gepost. Op de Yahoo-groep van de cursus komt mondjesmaat iets voorbij. Dus bij dezen mijn oproep: doe mee! Want ik ben zo benieuwd wat anderen ervan maken….

Verwijzingen

7 reacties

 1. Goedemorgen,

  Zou heel graag de cursus volgen. De eerste heb ik al gemist en nu bij de tweede worden zowel mijn E-mail adres als mijn 06 nr.niet geaccepteerd .Ik kom dus niet door om lid te worden. Ben 2 dagen ermee bezig geweest dus misschien heb jij nog een tip. Fijne dag alvast E n groetjes Edith.

  Verstuurd vanaf mijn iPad

  >

  • Hi Edith,
   Missen doe je nooit iets, de cursus blijft online. Moet je er natuurlijk wel bij kunnen. Ik zou even contact opnemen met de Braid Society, zij beheren die Yahoo groep. Ik hoop dat het gaat lukken!
   Groeten,
   Marieke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *